Hirdetés

A debreceni Csokonai Színház felújítása miatt mégsem kell év közben költöznie a társulatnak

Valószínű, hogy a korábbi tervekkel ellentétben a debreceni Csokonai Színház társulatának mégsem kell év közben más játszóhelyekre költöznie a teátrum felújítása miatt - mondta a színház 2019-2020-as évadnyitó ülésén szerdán a város polgármestere.


debreceni Csokonai Nemzeti Színház

 

Papp László (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: amennyiben idén ősszel elkészülnek a színház felújításának tervei, a költségek ellenőrzése után elindíthatják a közbeszerzési eljárást. "Valószínű, hogy a következő évad év közbeni költözést nem igényel majd" - fogalmazott, hozzátéve, hogy erre az évad zárása után, jövő nyáron kerülhet sor.


A polgármester a város másik nagy színházi beruházásáról szólva kiemelte: a Latinovits Színház befejezéséhez szükséges forrás is rendelkezésre áll, a két beruházás közül ez kezdődhet majd el hamarabb. Megjegyezte: a helyzetet bonyolítja, hogy a Románia-Magyarország határmenti együttműködési program irányító hatósága Bukarestben van, és ezért arra számít, hogy az "elhúzódó kommunikáció" miatt csak 2020 közepén kezdődhet el a Latinovits Színház fejlesztése.


Papp László szerint a következő időszak egyik fontos kérdése az is, hogy a Csokonai Színház felújítását és a Latinovits Színház befejezését követően milyen szakmai koncepció jellemezze majd a város színházi életét. Egyelőre nyitott kérdés, hogy milyen társulati formában, milyen színházi irányzatok mentén működjön a két teátrum. A jelenlegi elképzelés szerint a Csokonai a tradicionális színjátszás terepe maradna, a Latinovits pedig a modern, kezdeményező, kortárs színjátszásnak adna helyet. Ebben a kérdésben a társulat tagjainak véleményét is figyelembe veszik majd - jelezte a polgármester.


Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója elmondta: "sűrű, pörgős" évad előtt áll a társulat, a beruházásokat, fejlesztéseket követően pedig 21. századi körülmények között dolgozhatnak majd.


Közlése szerint az évad szeptemberben A Pál utcai fiúk című zenés játék bemutatójával indul, Keszég László rendezésében. A színház nyolc előadása műsoron marad a következő évadban is, miközben 14 új darabot visznek színre, köztük négy ősbemutatót. Mikó Csaba Nemtudomka, Romankovics Edit Para, Pass Andrea Imágó, valamint Tóth Réka Ágnes Közel-távol című darabja először lesz látható színpadon.

 

Forrás: MTI

Színházport24 - Hírek -
VidékA debreceni Csokonai Színház felújítása miatt mégsem kell év közben költöznie a társulatnak
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon