Hirdetés

A Gárdonyi-emlékév jegyében nemzetközi művésztelep nyílt Egerben

Szerdán kezdődött és augusztus 21-én ér véget a II. Egri Nemzetközi Alkotó- és Művésztelep, amelyet idén Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója jegyében rendeznek meg az egri Vitkovics-házban.


Gárdonyi Géza Színház

 


A művésztelep létrehozásának hosszú távú célja a különböző művészeti ágak közös megjelenésének elősegítése, valamint a "civil érdeklődők" bevonása - mondta Tatár Gabriella, a művésztelepet szervező Pinceszínház Eger Művészeti Közhasznú Egyesület vezetője szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette: egyesületük negyvennyolc intézménnyel áll kapcsolatban, közülük tizenkettő fogyatékkal élő gyermekekkel foglalkozik.


Rázsi Botond egri alpolgármester közlése szerint a város a művésztelepet támogatásra érdemes, fontos kezdeményezésnek tartja. Szeretnék, ha az idei táborban Gárdonyi Géza személyisége is megjelenne - tette hozzá. Az alpolgármester szólt arról is, hogy október 17-én, Gárdonyi Géza emléknapján "nyílt" festőversenyt szeretne rendezni a város, melynek középpontjában az író személyisége, munkássága állna.


Dányi Oszkár, a Pinceszínház Egyesület társvezetőjének tájékoztatása szerint a Győrfi András vezette művésztelep munkájában Magyarország több városából, Németországból, Belgiumból és Oroszországból vesznek részt alkotók, mintegy tucatnyian.


A város több pontján lehet látni festőket és szobrászokat szerdától a Vitkovics-házon kívül is. Csütörtökön - a Gárdonyi-megemlékezés kapcsán - az Egri Várban a művészek és fogyatékkal élő gyermekek közös látványfestésen vesznek részt. Az itt született munkák közül kettőt szombaton az Érsekkertben, egy színházi gálaelőadás keretében tartandó jótékonysági árverésen értékesít az egri Pinceszínház, a befolyó összeget az egri Szalaparti Módszertani Intézmény Aranykapu Alapítványa kapja.


Pénteken a Szépasszony-völgybe települ ki a tábor, este fél 9-től pedig az Érsekkertben a Vadászat című művet állítja színpadra a Pinceszínház. Augusztus 20-án a Vitkovics-házban nyílik kiállítás a művésztelepen készült munkákból.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

 

Színházport24 - Hírek -
VidékA Gárdonyi-emlékév jegyében nemzetközi művésztelep nyílt Egerben
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon