Hirdetés

A Leányvásárral kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évadja

Mesés, néhol abszurd történetként elevenedik meg Jacobi Viktor Leányvásár című operettje a Dóm téren. A Szegedi Szabadtéri Játékok idei nyitóprodukcióját péntektől láthatja a közönség Gothár Péter rendezésében.


szegedi_szabadteri_jatekok

 


Vinnai András és Varró Dániel frissített szövegkönyve szerint az eredetileg western-környezetben játszódó darab szinte teljesen új történetet kapott. Gothár Péter rendezésében egy szigetre került a cselekmény, amelyben a kövérek és soványak küzdenek egymással. A darab története a leányvásár napján játszódik, ekkor a lányok párt választanak, és huszonnégy órára férjhez mennek. Aki viszont mindenkit kikosaraz, büntetésből a sziget utolsó legényéhez adják.


Gothár Péter a darab hétfői közönségtalálkozóján úgy fogalmazott, hogy a mese engedékenyebbekké teszi a nézőket a szokásos operetti fordulatokkal szemben. A kövérek és soványak ellentétéből fakadó irónia pedig egy kis többletet ad a talán túl egyszerűnek mondható történethez.


A darab koreográfusa, Juronics Tamás elmondta, hogy a színészek mellett huszonnégy táncművész látható a színpadon, a Szegedi Kortárs Balett és a Szegedi Nemzeti Színház tánckarának tagjai. A táncjelenetek és a színpadi mozgás tervezése során alkalmazkodni kellett a műfajhoz és a mesés történethez, az operett műfajának tradicionális elemei mellett azonban más mozgásformák is feltűnnek a színen.


Magyarország legnagyobb szabadtéri színpada nagyon jó lehetőséget ad a komponálására, izgalmassá teszi a munkát, hogy "nagy ecsetvonásokkal lehet képeket festeni" - árulta el a Kossuth-díjas táncművész. Az operett főbb szerepeit népszerű színészgárda játssza. Tom Miggles-t Nagy Ervin alakítja, Harrisont Ujlaki Dénes, feleségét Schell Judit, lányukat, Lucy Harrisont pedig Bordás Barbara kelti életre. Az ütődött Rottenberg gróf bőrébe Keresztes Tamás bújik, Bessy Kiss Diána Magdolna, a polgármester Hegedűs D. Géza lesz, és Kocsis Gergő is feltűnik a színpadon.


Nagy Ervin Eszenyi Enikő rendezésében a Marica grófnő táncoskomikusaként néhány éve már nagy sikert aratott a Dóm téren. Most kitért arra, hogy a csaknem háromórás előadás és a hatalmas színpad fizikailag is próbára teszi a színészeket. Számára külön feladatot jelent, hogy az általa alakított Tom Miggles igencsak termetes figura - 260 kilót nyom -, így kosztümjét az öltözőben nem is tudja magára ölteni, mert nem férne ki az ajtón.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

 

Színházport24 - Hírek -
VidékA Leányvásárral kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évadja
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon