Hirdetés

A népzene ünnepe a Müpában: gálaműsor, fotókiállítás, táncház

A népzene ünnepe címmel tartanak délutántól késő estig rendezvényt szombaton a fővárosi Művészetek Palotájában (Müpa). A programok sorában nyílik Kása Béla fotóművész kiállítása, este gálakoncert lesz mások mellett a Kerekes Band, a Karaván Família és Balogh Kálmán Triója, valamint a Vujicsics együttes részvételével.


mupa

 


A népzene ünnepét kezdetben abból az alkalomból rendezték meg, hogy a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen saját tanszéket kapott a népzeneoktatás. A rendezvény mostanra kinőtte kereteit, és félnapossá bővült: január 18-án délutántól ingyenes programokkal, népművészeti játékokkal és táncházzal, Kása Béla fotókiállításával, este pedig koncerttel várják a nézőket - szerepel a Müpa ajánlójában. A magyar folklór kiemelkedő jelentőségű kortárs dokumentaristája, Kása Béla fotóművész kiállítása 16 órakor nyílik a Zászlótérben.


Az 1952-ben Pécsett született Kása Béla a kölni Képzőművészeti Szakfőiskolán művészi fotográfia szakon szerzett diplomát. Néprajzi fotóriportjaihoz egy 1973-as erdélyi utazás adott inspirációt, akkor került az évszázados hagyományok és a népzene bűvkörébe. Megtanult brácsázni, bőgőzni, gyűjteni kezdte a népzenét, és közben falusi népzenészeket fényképezett. Miután 1982-ben visszaköltözött Magyarországra, a magyar népzenei élet egyik kulcsfigurája lett. Képei azóta lemezborítók, magazinok, könyvek sokaságában jelentek meg.


A népzene ünnepe című rendezvényhez kapcsolódó kiállításán Kása Béla az erdélyi zenészek mindennapi életébe, lakodalmak, keresztelők, virrasztás, temetés világába. Szintén 16 órától a népművészet mesterei szőnyegszövésre és hajfonatok készítésére tanítják az érdeklődőket a Müpában. Akik inkább játszanának, azok az ördöglakatok rejtélyeibe bonyolódhatnak, miközben Kádár Ferkó Fotószínházában - egy speciális ponyvára kinagyított életkép előtt - korhű viseletben és a népi kultúra kellékeivel különleges fotókon örökítik meg a látogatókat.


A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben este fellép a Poros, a FolkEmbassy, a Kerekes Band, Fassang László és Szokolay Dongó Balázs duója, a Karaván Família és Balogh Kálmán Triója, a Dina és a negyvenéves Vujicsics együttes. A Poros és a FolkEmbassy autentikus hangvételéről ismert, a Kerekes Band ethno funkba oltja a gyimesi és moldvai dallamokat, Szokolay Dongó Balázs és Fassang László duója felülemelkedik a népzene és a klasszikus zene közötti határon, a Karaván Família és Balogh Kálmán triója flamencóval, orosz cigánydalokkal, balkáni dallamokkal és manouche dzsesszel szövi át a magyar cigányzenei hagyományt, a Dina együttes a szefárd zsidó dalokat díszíti magyar motívumokkal. Az esten végül a magyarországi délszláv hagyomány legrangosabb képviselője, a Vujicsics együttes lesz hallható, amely negyvenéves jubileumát ünnepli 2014-ben.


A gálakoncert előtt és után táncházat tart a Meselia és az ifj. Csoóri Sándor vezette Ádám István Emlékzenekar.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

 

Színházport24 - Hírek -
BudapestA népzene ünnepe a Müpában: gálaműsor, fotókiállítás, táncház
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon