Hirdetés

Város: Budapest
Születési időpont: 1956-12-26
Csillagjegy: Bak
Díjak: Arany Medál-díj - Az év színésznője (2008)
Weboldal:

17 éves volt amikor először szerepelt filmben. 1973-ban a Romhányi József forgatókönyvéből Bácskai Lauró István által rendezett egy órás Bajuszverseny című tévéjátékban játszotta a Kubik Anna által megformált Hajnalkának az első számú udvarhölgyét. A rövid, zenés filmben ez volt a legkisebb főszerep, viszont a legnagyobb mellékszerep. Az ifjú színésznőnek kellemes énekhangjára a készítők is felfigyeltek. Ezt követően 1978-ban két filmben is láthattuk, Szász Péter Bolondok bálja című másfél órás tévéjátékában, ahol a Nemzet Színészével, Kállai Ferenccel volt közös jelenete, majd a Várkonyi Gábor rendezte és az erdélyi író Bálint Tibor könyvéből forgatott Zokogó majom avagy egy élhetetlen család kálváriája című filmsorozat több epizódjában Bárány Ilit alakította.

1980-ban Szirtes Tamással dolgozott együtt a Leánykérés éjjel kettőkor című magyar tévéjáték kapcsán, melyben Haumann Péterrel dolgozott együtt. Ugyanebben az évben forgatta Szőnyi G. Sándorral a Fekete Rózsa című drámát, Esztergályos Károllyal a Szerelmem Elektra!, és Ádám Ottóval a Mathiász panzió című filmeket.

1981-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán prózai szakon és még ebben az évben újra Szőnyi G. Sándorral dolgozhatott együtt: Az a szép fényes nap című Szabó Magda adaptációban újra hallhattuk énekelni is.

1982-ben Básti Juli és Jan Nowicki oldalán az egy szövőnő és egy idős mérnök kapcsolatát bemutatott Vészi Endre könyvből készült Kettévált mennyezet című Gábor Pál rendezte magyar filmdrámában Széll Árpád Romana nevű lázadó lányát játszotta.

Még ebben az évben feltűnt egy kosztümös drámában a II. József császárban, és Mihályfi Imre Szilvási Lajos regénye nyomán írt és rendezett négy órás drámájában, az Appassionataban a női főszereplőt, Olgát alakította. Az alkotásban Olga zongoradarabjait saját maga játszotta le. 1983-ban szerepelt a Mint oldott kéve című tévéfilmsorozatban egy kisebb epizódszerep alkalmáig. A Könnyű testi sértés című filmben későbbi férjével Andorai Péter rel és Eperjes Károllyal szerepelt együtt. A cselekmény középpontjába álló ifjú nő, Zsuzsa karaktere kedvéért a ruháitól is megvált az egyik jelenetben.

Fiatal kora óta rendszeresen vállal szinkronszerepeket. 2008-ban Arany Medál-díjjal tüntették ki Az év színésznője kategóriában.

Egy évadot töltött a kecskeméti Katona József Színházban. Ezután a József Attila Színház, Thália Színház, Népszínház, Hököm Színház (későbbi Karinthy Színház), Madách Színház. Később 1992-től a Vígszínház vendégművésze volt.

Színházi feladatai mellett a szekszárdi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn) társulatnál - német nyelven - is játszott.

A színésznő már fiatal kora óta rendszeresen énekelt. 1990-ben az István, a királyban hallhattuk énekelni, ahol Koppány feleségeként fakadt dalra. Ezt követően színdarabokban és filmekben énekelt, majd 2006 decemberében a Szombat esti láz második szériájában elénekelte a 'Rockin' Around the Christmas Tree' című karácsonyi dalt, melyet többek között Brenda Lee, Jessica Simpson, Miley Cyrus, Mary-Kate Olsen és Ashley Olsen énekelt.

Három évvel később, 2009. december 20-án a Csillag születik 2 döntőjében 24 énekessel és színésszel együtt elénekelte a We Are the World című dalt, mellyel osztatlan sikert arattak.

Számos televíziós sorozat és mozifilm főszereplőjének kölcsönözte magyar hangját.

1998 óta oszlopos tagja az RTL Klub Barátok közt című tévéfilmjének.

 

 

Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon