Hirdetés

Április elején kezdődnek a Shrek musical színpadi próbái

Elkészültek a jelmezek, a díszlet- és látványtervek, április elején pedig megkezdődnek a Shrek a Musical színpadi próbái: az Oscar-díjas animációs filmből készült musicalt május 29-én mutatják be a Papp László Budapest Sportarénában, a címszerepet Feke Pál, Fionát Szinetár Dóra kelti életre, a Szamár pedig Csonka András lesz.

 

Shrek

MTI Fotó: Kovács Tamás


A produkciót Szente Vajk rendezi, aki a musical fordítását is készítette Galambos Attilával. A producer Rosta Mária, a Zikkurat Színpadi Ügynökség vezetője. A musical története megegyezik a 2001-ben bemutatott rajzfilmével. Szente Vajk a produkció keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hatalmas produkcióra készülnek. "A Shrek csodálatos musical, ezt bizonyítja az is, hogy a kreatív csapatba felkért alkotók - Európa legjobbjai -, egyből igent mondtak a feladatra" - fogalmazott.


Az előadás koreográfusa Túri Lajos Péter, a díszletet Kentaur - Erkel László -, a jelmezeket Kovács Yvette Alida tervezi, a maszk Pohárnok Iván munkája, a produkció zenei vezetője Silló István. A sajtótájékoztatón a karaktereket megszemélyesítő művészek "jelmezbemutatót" tartottak a Játékszín színpadán, emellett bemutatták a produkció látvány- és díszletterveit.


Kovács Yvette Alida elmondta: az amerikai útmutatás szerint a jelmezekben vissza kell köszönnie az animációs film világának, de saját ötletek megvalósítására is volt lehetőség, például a Sárkány jelmezét Tóth Gabi énekesnőre találták ki.

 

Shrek1

MTI Fotó: Kovács Tamás


Feke Pál szerint a nézők korábban nem láthattak ilyen kidolgozottságú maszkot, amelyről elárulta, hogy csaknem három óra alatt készül el, és szinte újra kell tanulnia benne a mosolygást, a mimikát. A maszkot készítő Pohárnok Iván elmondta: sok kötöttséget jelentett a munkában, hogy egy meglévő rajzfilmfigurát kellett megteremteni. Megpróbálták minél jobban visszaadni a filmben látható karaktert, és minél kényelmesebbre készíteni a maszkot, hogy Feke Pál mimikája is láthatóvá váljon.


Kentaur elmondta, hogy hat hónapja dolgoznak a filmszerű előadáson. Céljuk visszaadni a mese világát, és úgy megfogalmazni a színpadon, hogy a produkciót ne csak a gyerekek, hanem a felnőttek is élvezzék. "Talán még nem is volt Magyarországon ilyen gazdag látványvilágú, sok változással, nagy díszletekkel megjelenő produkció, ezért is érdemes eljönni" - hangsúlyozta.


Az első Shrek-film történetét feldolgozó musical ősbemutatója 2008-ban volt a New York-i Broadwayn, a londoni West Enden 2011-ben debütált, az utóbbi években pedig Európa több országában láthatta már a közönség. A Dreamworks Animation filmje és William Steig könyve alapján a szövegkönyvet és a dalszövegeket David Lindsay-Abaire készítette, a zene Jeanine Tesori munkája.


Szente Vajk az MTI-nek elmondta: a musicalt Londonban látta, és 2014 nyarán született meg magyarországi bemutatásának ötlete. A Shrek humora és érzelmessége a gyerekeknek és a felnőtteknek is szól - vélekedett. A produkcióban, amelyet non-replica formában valósítanak meg 20 képben, mintegy 20 szereplő és 50 fős tánckar vesz részt. A számos prózai jelenetet is tartalmazó darabot élő zenével, nagyzenekarral játsszák.


A dalok betanulása elkezdődött, április elejétől zajlanak majd a színpadi próbák. Május 29-én - gyereknapon - kétszer adják elő a darabot, de Szente Vajk elmondta, hogy tervezik a produkció további életét is.


A korábbi szereposztással ellentétben - egyeztetési nehézségek miatt - Szulák Andrea helyett a Sárkány szerepét Tóth Gabi játssza. Farquaad nagyúr figuráját Serbán Attila alakítja. Az előadásban mások mellett Antal Timi, Danics Dóra, Sári Éva, Simon Boglárka és Oláh Gergő is szerepel.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

Színházport24 - Hírek -
MusicalÁprilis elején kezdődnek a Shrek musical színpadi próbái
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon