Hirdetés

Az Anna Kareninát mutatja be a Győri Balett a Müpában

Szombaton tartja az Anna Karenina című produkció budapesti bemutatóját a Müpában az idén negyvenedik évfordulóját ünneplő Győri Balett.


mupa

 


Velekei László, a Győri Balett művészeti vezetője két év után állította ismét színpadra Tolsztoj regényét, ezúttal a Győri Balettre szabva - olvasható a társulat MTI-hez eljuttatott közleményében.


A produkció győri premierjét a társulat 40 éves jubileumi rendezvénysorozatának záró eseményeként november 9-én tartották a Győri Nemzeti Színházban. Az új feldolgozásban számos fiatal táncművész kapott először lehetőséget főszerep megformálására.


Az új mű alapját a minimál zene jeles képviselőjének, Max Richternek a műveiből válogatták. A darabot Bozóki Mara díszletében mutatták be, Velich Rita korhű jelmezeivel, amelyek karakterükben ugyan felidézik a múlt század elejének részletgazdag öltözeteit, ugyanakkor modernek az anyagválasztásban. Színei a fekete, a vörös és az áttetsző fehér hármasában vizuálisan is leképezik a szereplők közötti feszültséget - áll az ismertetőben.


A 2017-es, korábbi táncszínházi feldolgozás a GG Tánc Eger és a Miskolci Balett közös produkciója volt, amelynek különlegessége nemcsak a koreográfiában rejlett, hanem a szokatlan megközelítésben, Csepi Alexandra dramaturg munkájában is.


Mint a produkció ismertetőjében áll, az előadás sajátos tér-idő rendszerben, az eseményeket visszafelé elmesélve dolgozta fel a házasságon kívüli szerelem csapdájában vergődő Anna történetét.


Velekei László a mostani bemutató előtt szinte újratervezte a darabot. Ezúttal a társadalmi elvárások, valamint az egyének érdekei és lehetőségei között fennálló ellentétek vannak a középpontban. Mennyiben korlátozza egy pár megegyezésének lehetőségét az ellenséges közhangulat, volt-e esélye Annának és férjének a megoldások megtalálására? - teszik fel a kérdést az alkotók.


Hangsúlyosabb szerepet kap az anya-gyerek kapcsolat, új szereplőként jelenik meg a darabban a Végzet szürreális karaktere, amely összeköti a szálakat és jelen van a sorsfordító helyzetekben.


Mint írják, a győri bemutató nagy meglepetése Marjai Lili Anna volt, aki 2013-ban végzett a Táncművészeti Egyetemen Szőnyi Nóra osztályában, és évfolyamából többedmagával azonnal a Győri Baletthez szerződött.


A budapesti premieren Karenin megszemélyesítője Artem Pozdeev, Vronszkijt Jekli Zoltán táncolja.

 

Forrás: MTI

Színházport24 - Hírek -
TáncAz Anna Kareninát mutatja be a Győri Balett a Müpában
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon