Hirdetés

Az év művészei a Nemzeti Filharmonikusoknál

A Nemzeti Filharmonikusok titkos szavazással idén is megválasztották az év zenekari muzsikusát és az év énekkari művészét. A kitüntető címet Horváth Béla oboaművész és Dóri Eszter Zita szoprán nyerte el - közölte az együttes kedden az MTI-vel.


Nemzeti Filharmonikusok

 


Horváth Béla a Pécsi Zeneiskolában Csikós Miklós, a Bartók Béla Zeneművészei Szakközépiskolában pedig Kemény János tanítványa volt. A Liszt Ferenc Zeneakadémián Csánky Emília növendékeként diplomázott 1994-ben.


1989-ben a Richter János Fúvósversenyen I. díjat és különdíjat nyert. 2000. szeptember 1-től tagja, 2009-től szólamvezetője a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekarkarnak. A zenekari munka mellett intenzív kamaramuzsikálást és szólótevékenységet folytat. Serei Zsolt, Sáry József és Dinyés Dániel zeneszerző Horváth Bélának írt műveit rendszeresen műsorra tűzi.


Dóri Eszter Zita a Zeneakadémián Falvai Sándor tanítványaként szerzett zongoraművész, majd 2000-ben Sebestyén Jánosnál csembalóművész diplomát. Ezzel egy időben Jelinek Gábornál, később Bikfalvy Júliánál tanult énekelni. 2000 óta tagja a Nemzeti Énekkarnak, ahol előbb Németh Lujza, majd pedig Markovics Erika lett az énektanára. Koloratúrszopránként, de zongoraművészként is számos alkalommal közreműködött hangversenyeken, zenés produkciókban. A Budapesti Fiatalok Operastúdiójának tagjaként operaszerepekre is felkérték. Repertoárja rendkívül széles, középkori szerzőktől mai modern alkotókig terjed.


Az elismeréseket húsz éve rendszeresen odaítélik.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

 

Színházport24 - Hírek -
ZeneAz év művészei a Nemzeti Filharmonikusoknál
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon