Hirdetés

Az ördög szekrénye - Jean Lambert-wild cigánymeséi a Nemzeti Színházban

 

 


A Nemzeti Színház és a Comédie de Caen-Centre Dramatique National de Normandie, valamint a budapesti Francia Intézet közös produkciójában mutatják be szombaton Az ördög szekrénye című színjátékot a Gobbi Hilda Színpadon. A darabot cigánymesékből írta Jean Lambert-wild francia színházigazgató-rendező.

 

azordogszekrenye

 

A budapesti Goethe Intézetben egy sajtóbeszélgetésen Jean Lambert-wild elmondta, hogy az előadás alapötletével Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház igazgatója és a színház dramaturgja, Keszthelyi Kinga kereste meg Franciaországban.

 

"Több cigány barátom van, így segítségükkel mindent elolvastam a cigánymesékről. Ezekből írtam a színjátékot, bár jobban szerettem volna, ha cigányköltő készíti a szöveget. Erre nem kerülhetett sor, hiszen Alföldi csak június 30-ig vezeti a színházat, így takarékoskodni kellett az idővel" - mutatott rá a rendező.

 

Hozzátette: nagyobb produkciót terveztek, a budapesti ősbemutató után országos turnéval, amelyről szintén le kellett mondaniuk. "Nem bánnám, ha egy cigány szerző közreműködésével átdolgozhatnánk Az ördög szekrényét egy franciaországi bemutató számára" - emelte ki Jean Lambert-wild az európai kultúra kérdéseivel foglalkozó, kedden tartott sajtóbeszélgetésen.

 

Az ördög szekrényének színhelye egy falusi ház szobája, amely egyszerre konyha, nappali és hálószoba - a díszlet is Jean Lambert-wild munkája. A tér a mese folyamán kitágul, és hol fogadóvá válik, hol erdő széli, faluvégi tájjá, hol bírósági tárgyalóteremmé, ahová éppen a mesélő, a szereplők és a teremtő képzelet viszi a nézőket.

 

Csodálatos és sokszor mágikus világ elevenedik meg, amely tele van varázslattal és humorral, fájdalommal és reménnyel. Az előadásban Horváth Virgil, Molnár Piroska, Fodor Tamás, Farkas Dénes és Tompos Kátya lép színpadra.

 

Jean Lambert-wild színházigazgató-rendező, 2007 óta a normandiai Comédie de Caen vezetője. Az intézmény nemzeti és nemzetközi produkciókat hoz létre, valamint francia és európai független színházi társulatokkal működik együtt.

 

Forrás:MTI/SZÍNHÁZPORT24
MTI Fotó: Kovács Attila

 

Színházport24 - Hírek -
BemutatókAz ördög szekrénye - Jean Lambert-wild cigánymeséi a Nemzeti Színházban
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon