Hirdetés

Bach Máté-passióját adja elő Ton Koopman régizenei együttese a Müpában


J. S. Bach Máté-passió című oratorikus művét adja elő Ton Koopman és együttese, az Amszterdami Barokk Zenekar és Kórus a Művészetek Palotájában nagyszerdán.

 

mupa

 

A karmester, csembalista és orgonista Koopman barokkszakértőnek, ezen belül is Bach kiváló ismerőjének, a historikus zenei mozgalom egyik kiemelkedő képviselőjének számít. "Mozart halálánál húzom meg a vonalat" - foglalta egyszer össze érdeklődésének határát.

 

A holland muzsikus két lépcsőben alapította meg együttesét: az 1979-ben létrehozott zenekar 1992-ben egészült ki a kórussal. Több évtizedes működésük során olyan neves koncerttermekben léptek fel, mint az amszterdami Concertgebouw, a londoni Barbican Centre, a bécsi Konzerthaus, a New York-i Lincoln Center és a tokiói Metropolitan Art Space.

 

Az idén 70. születésnapját ünneplő Koopman egyik legnagyobb teljesítménye Bach összes kantátájának 2005-ben lezárult lemezfelvétele volt. Rögzítette mások mellett a német komponista valamennyi orgonaművét, valamint a Máté- és a János-passiót is, de foglalkozott Mozarttal, Vivaldival, Händellel és a kevésbé ismert, de Bachra nagy hatást kifejtő Dieterich Buxtehudéval is.

 

A szerdai hangversenyen neves szólisták - Hana Blazikova (szoprán), Maarten Engeltjes (alt), Tilman Lichdi (tenor), Jörg Dürmüller (tenor), Klaus Mertens (basszus) és Falko Hönisch (basszus) - mellett fellép a Bubnó Tamás vezette Budapesti Énekes Iskola is.

 

A koncert előtt Húsvét a zenében címmel műhelybeszélgetést rendeznek a Művészetek Palotájában Fenyő Gábor vezetésével.

Forrás: MTI/ Színházport24

 

 

Színházport24 - Hírek -
ZeneBach Máté-passióját adja elő Ton Koopman régizenei együttese a Müpában
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon