Hirdetés

Balázs Fecó: 20 év után CD-n is megjelent a Gyertyák a téren

Több mint húsz évvel eredeti megjelenése után CD-n is forgalomba került Balázs Fecó Gyertyák a téren című szólóanyaga, amelyet annak idején egy felvidéki zenekarral, a Sexittel rögzített. Az újrakiadásra számos érdekes bónuszfelvétel került.


Balázs Fecó

 


"Éppen lemezfelvételre készültem 1991-ben, amikor zsűrizni hívtak egy tehetségkutató versenyre a Felvidékre, Komáromba. Annyira megtetszett a rozsnyói Sexit együttes zenéje, hogy úgy döntöttem, velük rögzítem az albumot. Nagyon szerencsés találkozás volt, tehetséges zenészek alkották a triót" - idézte fel az együttműködés hátterét Balázs Fecó az MTI-nek.


A Sexit (Pál Balázs Jenő - gitár, vokál, Hungya István - basszusgitár, ének, Kiss Zsolt - dob) később több szlovák nyelvű lemezt is készített és a kilencvenes években előzenekarként játszhatott a pozsonyi Iron Maiden-koncerten. "A Gyertyák a téren 1992-ben jelent meg, eredetileg audiokazettán. Akkor a Korál már évek óta nem volt aktív, szólóelőadóként túl voltam néhány komolyzenei anyagon, illetve filmzenén. A lemez zenei, illetve állandó szerzőtársam, Horváth Attila szövegvilága a rendszerváltás jegyében fogant" - fejtette ki a most 62 éves zenész.


A lemez legjobb, egyben legismertebb száma, a címadó Gyertyák a téren ihletője a Pink Floyd zenéjére épülő 1990-es berlini The Wall-koncert volt. Az albumra a Sexit két önálló szerzeménye (Vírus, Ne add fel) is felkerült. A GrundRecords gondozásában most CD-n is megjelent újrakiadás igazi csemegéje a rákerült hét bónuszdal, ezeket 1977 és 2001 között rögzítette Balázs Fecó.


"Ezek a számok nem kapcsolódnak közvetlenül a Gyertyák a téren anyagához, viszont sok tekintetben pályafutásom fordulópontjai voltak. A CD-n hallható a Csuka Mónika-Nagy Feró-féle Beatricével 1977-ben közösen rögzített rádiófelvételem, a Lassan száll a köd, ami azért érdekes, mert Fischer László akkor a Beatricében játszott, egy évvel később viszont már velem együtt a Korálban. Szintén szerepel a bónuszok között Kellemes ünnepek címmel egy televíziós felvétel, amelyen több ismert színész, énekes és bemondó, például Haumann Péter, Kovács Kati, Udvaros Dorottya és Rókusfalvi Pál működött közre" - emelte ki Balázs Fecó.


Felkerült egy közös angol nyelvű dal Sheilával, a Boney M egykori énekesnőjével az 1988-as InterPop Fesztiválról (The Point Where The Love Begins) és egy duett Eszményi Viktóriával, az Egyszer még visszatér, amely 1978-ban kislemezen jelent meg. Van továbbá két népszerű Korál-dal, a Homok a szélben és a Maradj velem angol verziója 1983-ból, valamint A csend éve Bagány Anikó előadásában.


"Tervezem, hogy a még ki nem adott archív felvételeim közül a Korál legelső felállásával, Vikidál Gyula énekessel 1977-ben rögzített nyolc dal is meg fog jelenni CD-n" - mondta az MTI-nek. Balázs Fecó manapság is rendszeresen fellép a Korállal, valamint a Balázs Fecó Banddel, december 6-án pedig újra nagykoncertje lesz a Papp László Budapest Sportarénában Lírák címmel. "A repertoár javarészt ritkán hallható Korál- és Balázs Fecó-számokból fog állni, lesznek köztük a Gyertyák a téren-lemezről is. Másrészt elhangzanak a legfontosabb, legnépszerűbb dalok több mint négy évtizedes pályafutásomból. Egy székesfehérvári zenekar fog kísérni fúvósokkal és vokalistákkal" - beszélt a részletekről.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

 

Színházport24 - Hírek -
ZeneBalázs Fecó: 20 év után CD-n is megjelent a Gyertyák a téren
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon