Hirdetés

Bartók135 születésnapi koncert a Müpában

Idén ünnepeljük Bartók Béla születésének 135. évfordulóját, a jeles apropó okán 2016-ot a zeneszerző emlékévének nyilvánították. Március 25-én a mester születésnapját köszöntő ünnepi hangversenyen a magyar népzenéé, bartóki meghatározással élve: a magyar parasztdaloké a főszerep.


Bartok_135

 


Olyan alkotásoké, amelyekben a hagyományhoz való kapcsolódást éppúgy megtapasztalhatjuk, mint a modernséget, a nyugati zene stílusainak és műfajainak feldolgozását éppúgy, mint a hazai népzene és a környező népek folklórja iránti elkötelezettséget.


Felcsendül a Magyar képek sorozat korábbi, népdalokat feldolgozó zongoradarabok 1931-es áthangszerelése. A Két kép az impresszionizmus eszközeit is felhasználva a magyar vidéket jeleníti meg. A Pest, Buda és Óbuda egyesítésének ötvenedik évfordulójára 1923-ban keletkezett Táncszvit eredeti célja a Duna menti népek zenéjét jellemző motívumok bemutatása volt. Az Allegro barbaro ütőhangszer-effektusai mögül is népdal illúzióját keltő téma bukkan elő. A Cantata profana Bartók többször megfogalmazott vezéreszméjét, a népek testvérré válását kívánta megfogalmazni.


A népzene szellemében komponált műveket ezen az estén a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara adja elő Kovács János vezényletével, az énekszólókat Horváth István és Szegedi Csaba adja elő, zongorán közreműködik Fejérvári Zoltán.


Bartók 135
2016. március 25. Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Vezényel:
Kovács János

Közreműködők:
Horváth István - tenor, Szegedi Csaba - bariton, Fejérvári Zoltán - zongora
Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán)

Műsor:
• Bartók: Magyar képek, BB 103, Sz 97
• Bartók: Két kép, op. 10, BB 59, Sz 46
• Bartók: Táncszvit, BB 86, Sz 77
• Bartók: Tizenöt magyar parasztdal, BB 79, Sz 71
• Bartók: Allegro barbaro, BB 63, Sz 49
• Bartók: Cantata profana, BB 100, Sz 94

 

Forrás: MÜPA/SZÍNHÁZPORT24

 

Színházport24 - Hírek -
BudapestBartók135 születésnapi koncert a Müpában
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon