Hirdetés

Bemutatták a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeit

Borovics Tamás, Nyári Oszkár és Vass György jutottak a Kaszás Attila-díj harmadik fordulójába; a három színművész közül a közönség választja ki azt, aki a júniusi gálán átveheti az elismerést.


kaszas_attila

 

Immár hatodik alkalommal adják át a Kaszás Attila-díjat, amelyet 2008-ban alapított Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere és a MOZAIK Művészegyesület. A díj magyar nyelven játszó színészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja.


"Ez egy olyan díj, amelyet nem egy kuratórium, nem a politika vagy a hatalom oszt ki, hanem a szakma maga dönt róla" - mondta el Pokorni Zoltán az elismerés odaítéléséről tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón. Mint közölte: Borovics Tamás a Szegedi Nemzeti Színház, Nyári Oszkár a kaposvári Csiky Gergely Színház, Vass György pedig az Újszínház társulatának tagja.


Szűcs Gábor, a MOZAIK Művészegyesület elnöke felidézte, hogy az első két fordulóban a hazai és határon túli színházak művészei maguk közül választották ki a díjazottról döntő közönségszavazás három jelöltjét. Az érdeklődők mostantól a www.kaszasattiladij.hu honlapon, majd májustól sms-ben és telefonon is voksolhatnak; a díjat júniusban a Pécsi Országos Színházi találkozón adják át.


A jelöltek bemutatása után a MOM Kulturális Központban kiállítás is nyílt a 2007-ben elhunyt művészről. A tárlatot megnyitó Halász János kultúráért felelős államtitkár emlékeztetett: a kiállítás címe - Embernek lenni nem szerep - egyben a díj jelmondata is. "Bár Kaszás Attila szakmájából és tehetségéből adódóan szinte mindig szerepet játszott (...), jósága a természetéből következett" - hangsúlyozta, hozzátéve: ezt igazolják a színművész életét felidéző képek és tárgyak is.


Kaszás Attila "személye sajnálatos halála óta kovászként hat, megmutatja, hogy milyen összetartó ereje van a művészetnek, hogy a tehetség ereje milyen messzire ható dolgokra képes. Kaszás Attila emlékének olyan ereje van, hogy a színésztársadalmat összefogásra, egyetértésre ösztönzi" - méltatta a színművészt Halász János.


A Nemzeti Színház, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Vígszínház, valamint a színésztársak, barátok fényképeiből, írásos visszaemlékezéseiből és tárgyi emlékekből összeállított kiállításnak április 30-ig a MOM Kulturális Központ, majd a XII. kerületi polgármesteri hivatal Folyosógalériája ad otthont.


Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

 

Színházport24 - Hírek -
RivaldafényBemutatták a Kaszás Attila-díj idei jelöltjeit
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon