Hirdetés

Brit rendező állította színpadra a Lear királyt Békéscsabán

Shakespeare Lear király című drámáját mutatja be a Jókai Színház pénteken, a darabot Chris Rolls angol rendező állította színpadra, a produkció látványvilága pedig Sean Crowley walesi díszlet és jelmeztervező alkotása.


Lear király


Chris Rolls rendezett prózai és operaelőadásokat a brit nemzeti színházban, a Royal Shakespeare Companynál, a Királyi Operaházban és a világ számos pontján. Sean Crowley filmek, operák, színházi előadások, televíziós műsorok díszlet- és jelmeztervezőjeként dolgozik, az elmúlt zizenegy évben Wales egyik legtermékenyebb alkotója volt, százötven alkotás fűződik a nevéhez. A brit színházi szakemberek első alkalommal kaptak felkérést Magyarországról, Fekete Péter színházigazgatótól.


Chris Rolls a darab bemutatója előtt az MTI-nek elmondta: arra törekedett, hogy az előadás egyszerű úton és nagyon érthetően közvetítse a történetet. Hozzátette: a békéscsabai Lear király olyan élmény lesz a nézőnek, hogy nem lehet otthagyni, végig kell ülni. Shakespeare egy óriási titokzatosság, drámái lenyűgözőek és univerzálisak, koroktól függetlenek és mindig aktuálisak, ami a rendezőknek határtalan lehetőségeket kínál.

 

Lear király1


A békéscsabai Lear király bárhol megállná a helyét a világon - hangoztatta Sean Crowwley. Hozzátette: mai környezetben játszódik, amit Angliában gyakran alkalmaznak Shakespeare-drámáknál a díszlettervezők.


Chris Rolls rendezővel együtt arra törekedtek, hogy a nézők átérezzék a király személyes drámájának erejét, a modern díszletek között játszódó darabban a mai világot megtestesítő maffia és az üzleti világ emberi és családi sorsokat romboló erejét és kegyetlenségét. "Nagyon izgalmas és kegyetlen darab született Békéscsabán, ami ettől a kettősségtől erős" - hangsúlyozta.


Lear király szerepében Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színész-rendezőt láthatja a közönség, Regan szerepében Dobó Kata, Cordeliát Babócsai Réka alakítja.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24
MTI Fotó: Rosta Tibor

 

Színházport24 - Hírek -
VidékBrit rendező állította színpadra a Lear királyt Békéscsabán
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon