Hirdetés

Budapest Táncfesztivál - Két nemzetközi produkció a programban

Gazdag programmal várja a közönséget február 24. és március 3. között a Budapest Táncfesztivál, amelynek kínálatában két nemzetközi produkció, a New York-i Les Ballets Trockadero de Monte Carlo és a francia Ballet Preljocaj előadása is szerepel.


balet

 


A két nemzetközi produkció mellett két budapesti bemutató, két kamaradarab, két koprodukciós bemutató és tánc/színházi nevelési előadás is szerepel a programban. Ertl Péter, a fesztivált szervező Nemzeti Táncszínház igazgatója az esemény szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a rendezvénynek a Müpa és a MOM Kulturális Központ Színházterme és Kupolája ad otthont, a tánc/színházi nevelési program helyszíne a Bethlen Téri Színház.


Kiemelte: a fesztivált a Les Ballets Trockadero De Monte Carlo nyitja meg, a produkció február 24-én és 25-én látható. A társulathoz csatlakozott Major László magyar táncművész, aki meghatározó alakja ennek az előadásnak is - tette hozzá az igazgató. Angelin Preljocaj társulata, a Ballet Preljocaj is Budapestre érkezik: a koreográfus New Yorkban készített darabjait, a Spectral Evidence és a La Stravaganza című műveket láthatja március 2-án és 3-án a közönség. Mindkét külföldi produkciónak a Müpa ad otthont.


Február 27-én szintén a Müpában a Szegedi Kortárs Balett táncolja új koreográfiáját, Subjects címmel. A darab koreográfusa Uri Ivgi és Johan Greben. A sajtótájékoztatón elhangzott: az előadás a szegénység, a kirekesztettség és az elnyomás témakörére épül. Uri Ivgi elmondta: a világban jelenleg zajló szörnyűségek, a menekültválság adta az inspirációt a darabhoz.


A Pécsi Balett bemutatója, Bozsik Yvette koreográfiája, A hattyúk tava február 29-én látható a Müpa Fesztivál Színházának színpadán. A Bozsik Yvette Társulat vezetője arról beszélt, hogy egy másik együttessel dolgozni mindig számvetést, izgalmas feladatot jelent a koreográfus számára. Mint mondta, csodálatos élmény volt együtt dolgozni a Pécsi Balett táncosaival, valamint a két legendás táncossal, Uhrik Dórával és Lovas Pállal.


Ertl Péter elmondta: a fesztiválon látható Góbi Rita új előadása, a Sziluett Cinema, amelynek alkalmával a táncos egy videóinstalláció keretében meghívja a közönségét egy budapesti sétára. Góbi Rita produkciójának a MOM Kulturális Központ ad otthont, továbbá ezen a helyszínen jön létre egyetlen nap alatt az Artus és a Közép-Európa Táncszínház Kérész a Trezorban című performansza is. Az Inversedance - Fodor Zoltán Társulata és a GG Tánc Eger együttműködésével megvalósuló táncszínházi Traviata-átiratot is itt láthatja a közönség.


Az együttesek vezetői, a darab két koreográfusa, Fodor Zoltán és Topolánszky Tamás is a társulatok sikeres együttműködéséről beszélt. Fodor Zoltán elmondta: a zene meghatározó volt számukra, de visszanyúltak A kaméliás hölgy történetéhez is. Topolánszky Tamás, a GG Tánc Eger vezetője arról beszélt, hogy a produkció bázisa az egri Gárdonyi Géza Színház, a bemutató február 26-án lesz Egerben, a darab március 3-án a fesztivál záróprodukciójaként látható Budapesten.


A Duna Táncműhely Körtánc című kortárs néptánc előadását Kornis Mihály 1980-as évek végén írt bohózata ihlette. A MOM Kupolában látható táncelőadásban a néptáncosok mellett a kortárs tánc különböző területeiről érkező művészek lépnek fel. Ertl Péter elmondta: a fesztiválon a Nemzeti Táncszínház, a Közép-Európa Táncszínház és a Káva Kulturális Műhely tánc/színházi nevelési programját, a Horda2 és az Igaz történet alapján című produkciót láthatja a közönség.


Mint mondta, a MOM Kulturális Központban Lakatos János a Tánc és Kreativitás című előadása hallható, amelyben híres koreográfusok, és világsikerű előadások készítőinek módszereit tárja fel. Ertl Péter kitért arra: a Nemzeti Táncszínház 2014-ben kiköltözött a Várszínház épületéből, jelenleg átmeneti időszakot élnek. Felidézte: a kormány azt az ígéretet tette, hogy a Millenáris Teátrumot felújítja a táncszakma, a Nemzeti Táncszínház részére új játszóhelyként. Az előkészítő munka Zoboki Gábor építész segítségével megindult, augusztusban lezárult a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás, ám január végén érvénytelenítették azt. Az MTI-nek elmondta: ennek oka, hogy minden ajánlattervő csak a kiírásnál magasabb áron vállalta volna a megbízást.


Elmondta: arról nincs egyelőre információja, hogy ez milyen mértékű csúszást jelent az építkezésben, Zoboki Gábortól úgy értesült, hogy gyors intézkedéseket terveznek, és várhatóan nem sérül a koncepció és a táncszakma érdeke sem.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

Színházport24 - Hírek -
TáncBudapest Táncfesztivál - Két nemzetközi produkció a programban
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon