Hirdetés

Csaknem 140 milliós támogatás a tavaszi fesztiválnak

A Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) jövő évi programjainak megrendezéséhez 138 millió 600 ezer forintos támogatást szavazott meg a Fővárosi Közgyűlés szerdán.


btf

 


A jövőben az államnak 51 százalékos, a Fővárosi Önkormányzatnak pedig 49 százalékos részesedése lesz majd a fesztiválok szervezését végző cégben, 2014-ben azonban még a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szervezi a tavaszi fesztivált, így ez a szervezet kapja meg a csaknem 140 milliós támogatást.


A kormány még a nyáron határozott arról, hogy hosszú távon és új konstrukcióban működtetik a Budapesti Tavaszi Fesztivált és a Café Budapest őszi fesztivált. A kormányhatározat szerint 2014. június elsejével új fesztiválszervező céget hoz létre az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fővárosi Önkormányzat.


A közgyűlés tárgyalta a fesztiválok közös finanszírozásról szóló szerződést, amelyet Tarlós István ír majd alá még ebben a hónapban.  A jövő évi tavaszi fesztivál és az őszi Café Budapest finanszírozásáról együttműködési megállapodást köt a Fővárosi Önkormányzat az Emberi Erőforrások Minisztériumával, és ennek értelmében a tárca 300 millió forintos támogatást biztosít.


Az együttműködési keretmegállapodás kitér arra, hogy a 2013. október 14-én Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének részvételével létrejött Fesztivál Tanács már a 2014-es BTF művészeti és szakmai koncepciójáról is javaslatot készít.  Az előzetes tárgyalások értelmében nemcsak a 2014-es, hanem a mindenkori BTF sikeres megszervezése érdekében egy operatív testületet is létre kell hozni, a tagok kijelölése és felkérése az emberierőforrás-miniszter feladata.


A fővárosnak és a tárcának is az a szándéka a változtatással, hogy a fesztiválesemények ne a nemzeti minősítésű és állami tulajdonú vagy állam által fenntartott szervezetek éves repertoárjának kiegészítései legyenek. Nemcsak új programstratégiát várnak el BTF szervezőitől, hanem jól érzékelhető fesztiválhangulatot, a helyszínek számának bővítését is.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

 

Színházport24 - Hírek -
BudapestCsaknem 140 milliós támogatás a tavaszi fesztiválnak
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon