Hirdetés

Éliás Gyula Jr: A tehetség önmagában egy üres puttony

Éliás Gyula Jr. hosszas zenei tanulmányok után a 90'-es évek elején tűnt fel a magyar popvilágban. Kezdetben-klubzenekarokban játszott. Horizont, Let's go, Éliás project, majd tehetségét külföldön is kamatoztatta. Többek között Párizsban, Rómában, Barcelonában, Liverpoolban és Németországban hallhatta a közönség.


Éliás Gyula2

 


Hazatérését követően a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz - ének szakán tanult és 2003-ban diplomázott. Tehetségének elismeréseként felkérést kapott az újpesti zeneiskola jazz - ének szakának vezetésére főiskolai tanárok közreműködésével. A magyar klubélet egyik meghatározó egyénisége. Közreműködött, mint a versenyzők felkészítő tanára a Megasztárban, a Csillagszüleikben valamint az X-Faktorban. szinte az összes ismert előadóművészt tanította énekelni. Gundel Művészeti és Artisjus-díjas zenész, előadó, zeneszerző.


Mikor indult el a zenei pályád, mikor gondoltad úgy, hogy te a zenéléssel az énekléssel szeretnél foglalkozni?


Tulajdonképpen nyolc éves koromban kezdtem el zenélni. Ugyanis a szüleim nyolc éves koromba beírattak zongorázni, nem azért, hogy zenész váljon belőlem, hanem azért mert abban az időben minden tisztességes polgári család gyermeke zongorázni tanult. A meghatározó zenei élmény 12 évesen ért, amikor is kint voltam a Queen koncerten és ott Freddie Mercurynak olyan karizmatikus egyénisége, előadása volt, hogy akkor ott végérvényesen eldöntöttem, hogy zenélni, énekelni fogok. Az első zenekarom az egy iskola zenekar volt, Number Five névre hallgatott, azért, mert öten voltunk. Az első koncertünknek hatalmas sikere volt. Az emberek táncoltak, tomboltak, ez annyi élményt adott, hogy innentől kezdve már nem igazán foglalkoztam semmi mással csak a zenéléssel.


A zongoratanuláson és a Queen koncerten kívül volt olyan tényező, ami a zenei pálya felé orientált téged?


Édesapám, Éliás Gyula énekelt, később híres diszkós lett. Egy korszakalkotó egyéniségnek, újítónak számított, a diszkós korszakban az elsők között tartották számon. Konferált és énekelt. Emlékszem, amikor édesapám elvitte azokra a helyekre ahol fellépett, bulikba, koncertekre. Azt láttam, hogy a diszkósok ültek, ő volt az első, aki állva mixelgetett. Olyan hangulatot csinált, mint a mai igazi showmanek. Gyerekként ez eléggé nagy hatással volt rám.

 

Éliás Gyula

 


Szüleid támogattak abban, hogy a művészi pályát válaszd?


Édesanyám nem örült ennek, mert ő mindenáron azt szerette volna, hogy fodrász legyen belőlem, ahogyan a nagybátyám is fodrász volt. Édesanyám kívánságának eleget tettem és elvégeztem a fodrász iskolát, de csak a művészet, a zene és az éneklés foglalkoztatott. Később Berki Tamás segítségével felvettek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, jazz-ének szakra és akkor már egyértelművé vált, hogy én zenész vagyok és énekes, zeneszerző.


Ha jól tudom külföldön is zenéltél, énekeltél?


Igen, ez így van. Amikor édesanyám unszolására elvégeztem a fodrász iskolát az után kaptam egy olyan lehetőséget, hogy külföldön hajón zenélhetek, énekelhetek. Nekem ekkor ez óriási lehetőség volt, hiszen megtanulhattam angolul, ingyen bejárhattam a világot és közben azt csinálhattam, amit szeretek: énekelhettem. Olyan élményeket szereztem, akkor, amelyekből a mai napig is táplálkozom. Amikor az ember kiáll a színpadra és tele rakod magad élményekkel, utazással, kultúrával, színházzal, könyvekkel, szép nőkkel, értékes jó barátokkal, akkor ez nyílván hat rád és sugárzod kifelé. A tehetség önmagában egy üres puttony, azt meg kell tölteni tartalommal.


A zenélés és az éneklés mellett tanítasz is énekelni? Mit adsz át a tanítványaidnak az énektanításon túl?


Pont azt, hogy nem elég jól énekelni, hanem ott is kell lenni érzelemmel, szívvel és lélekkel. Én ezért próbálok tenni. Nagyon sokat tanítok, ahol egyébként az ember nem csak tanít, hanem tanul is, mert ahány ember, annyi élet, annyi „film".


Több tehetségkutató műsorban is közreműködtél, mint a versenyzők felkészítő énektanára. Mi a véleményed ezekről a versenyekről?


Igen, dolgoztam a Megasztárba, a Csillagszüleikbe, és az X-Faktorba. Büszkén mondhatom, hogy az elmúl 10 év előadóit, énekeseit én tanítottam énekelni. Jó dolog, hogy vannak tehetségkutató műsorok, hiszen nagyon sok tehetséges fiatalnak indították el ezek a műsorok a karrierjét. Viszont én azt gondolom, hogy túl sok van már. Ezért is egyre nehezebb ezeknek a fiataloknak a zenei pályán maradni, hiszen nem lehet másból megélni, csak a fellépésekből és minél többen vannak annál kevesebb fellépésük, haknijuk van.

 

Éliás Gyula1

 


A tanításom túl mivel foglalkozol mostanában? Mik a jövőbeni terveid?


Jelenleg az új lemezemen dolgozom, ami reményeim szerint 2014 kora tavaszán fog megjelenni. Most zeneírással, dalszövegek írásával foglalkozom. Több duett partner is lesz a lemezen, velük folyamatos az egyeztetés és a munka. A lemez megjelenése után tervezzek egy országos turnét is. Közben készülök arra, hogy idén is jelentkezek az Eurovíziós Dalfesztivál hazai pályázatára. Jelenleg két dalom közül kell majd kiválasztanom, hogy végül is melyikkel pályázzak. Bízom benne, hogy a szakmai zsűri ismételten bevallogatja a dalom, és ezáltal esélyt kaphatok arra, hogy akár 2014-ben én képviselhessem Magyarországot Koppenhágában.


Koncertek, Fellépések?


Számos felállásban zenélek, koncertezek Budapesten és vidéken egyaránt. Büszke vagyok arra, hogy Magyarországon egyedül én mertem az bevállalni, hogy úgy lépek színpadra, hogy improvizálok és a zenekarom pedig lekövet. Nincs dal lista, csak improvizálás. Oltári nagy bulikat szoktunk így csinálni, mert olyan produkciók születnek ilyenkor, ami megismételhetetlen és egyedi. Pont ez a varázsa ezeknek a koncerteknek. Igazi, őrült buli hangulat, amely leírhatatlan és elmondhatatlan, mert ennek a részesévé kell válnod neked is.

 

PF - SZÍNHÁZPORT24

 

Színházport24 - Hírek -
RivaldafényÉliás Gyula Jr: A tehetség önmagában egy üres puttony
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon