Hirdetés

Emléktáblát avattak Szirtes Ádám tiszteletére Budapesten

Szirtes Ádám tiszteletére avattak emléktáblát Budapesten a II. kerületi Árpád fejedelem útja 20. szám alatt, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész egykori lakhelyén.


Szirtes Ádám

 


Szirtes Ádám (1925-1989) domborműves emléktábláját - a MASZK Országos Színészegyesület kezdeményezésére - a Fővárosi Önkormányzat helyezte el a ház falán. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes az avató ünnepségen felidézte, hogy Szirtes Ádám szegényparaszti sorból származott, nehéz körülmények között élt. Pályája is nehezen indult, sokat küzdött és többször elbizonytalanodott abban, hogy jól választott-e.


"Szirtes Ádámnak nem volt könnyű a sorsa, nem volt könnyű színészként sem, viszont olyan magasra jutott, amilyen magasra csak juthatott" - fogalmazott a politikus. Szólt arról, hogy a színészt igazából a film tette híressé. Több mint száz filmben szerepelt, mintegy a felében főszerepet játszott. Alakításai közül Fábri Zoltán Körhinta, Makk Károly Egymásra nézve és Jeles András Álombrigád című filmjében játszott szerepeit idézte fel.


Törőcsik Mari a színésszel való első találkozására emlékezve kiemelte: amikor Bán Frigyes Talpalatnyi föld című filmjében Szirtes Ádámot megnézte, semmiféle úgynevezett "színjátszást" nem látott. A Körhintában való közös szereplésükkor pedig elcsodálkozott azon, hogy - Soós Imrével együtt - úgy tudnak létezni, amin nem lehet tetten érni a színészetet. "Én ezen dolgozom 57 év óta, hogy létezzek és ne játsszak" - mondta, felidézve a színész Makk Károly Megszállottak című filmjében való alakítását is.


Beszélt arról, hogy mivel paraszt színészként tartották számon Szirtes Ádámot, nem játszattak el vele olyan szerepeket - mint például a Lear királyt -, amelyeket el kellett volna játszania. "Bármilyen csodálatos élete volt, bármilyen csodálatos filmeket csinált, jó volt színpadon, de az ő nagy színházi létezése egyszerűen kimaradt és ez irgalmatlan bűn" - fogalmazott.


Makk Károly filmrendező mint egyik kedvenc színészéről beszélt Szirtes Ádámról. A színésszel első kalandját, a Talpalatnyi föld próbafelvételét idézte fel, amelyre ő vitte el Szirtes Ádámot. A fiatal színésznek a próbafelvételen Mészáros Ágival kellett együtt játszania, akinek az instrukcióit követve a szemük láttára született meg a szerep.


"Az orrunk előtt egy kész színész állott" - fogalmazott a rendező. Hozzátette: Szirtes Ádámnak ez a képessége az idő múlásával sem kopott el, soha egyformán egy jelenetet el nem játszott, mindig keresett valami frisset magában, amit át tudott adni.


A színész emléktáblája a feliraton kívül színházi függönyimitációt és jelzésszerű figurát ábrázol, készítője Stremeny Géza szobrászművész. Az avató ünnepségen, amelyen számos művész, színészek, rendezők is megjelentek, az emléktáblát - a Fővárosi Önkormányzatot képviselő politikus mellett - a művész lánya, Szirtes Ági színész is megkoszorúzta.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24
Fotó: Wikipéda

 

Színházport24 - Hírek -
BudapestEmléktáblát avattak Szirtes Ádám tiszteletére Budapesten
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon