Hirdetés

Erkel Dózsa György című operája az Erkel Színházban

Hétfőn Erkel Ferenc Dózsa György című zenedrámáját tűzi műsorra koncertszerű előadásban az Operaház társulata az Erkel Színházban, a Dózsa-féle parasztfelkelés 500. évfordulója alkalmából - közölte az MTI-vel csütörtökön a dalszínház.


Erkel Színház

 


Mint írták, legutóbb az Edita Gruberová főszereplésével bemutatott Lammermoori Lucia-produkcióban mutatták be az Operaház művészei, hogy egy-egy opera koncertszerű előadásban is biztosíthatja a cselekmény teljes átélését a közönség számára.


"A Dózsa-féle parasztfelkelés 500. évfordulója alkalmából kerül színre a kisnemes vitézkapitány alakját megidéző, a kiegyezés után bemutatott Erkel-opera, amely árnyaltan mutatja be a hős alakját. Bár a darab halálával ér drámai véget, az addigi felvonásokban egy töprengő, önmagával is viaskodó, mítosztalanított ember áll elénk" - fogalmaz az Operaház közleménye.


A címszerepet a Magyar Állami Operaház vezető tenorja, Fekete Attila énekli. A további szerepekben színpadra lép mások mellett Miksch Adrienn, Fodor Beatrix, Wiedemann Bernadett, Boncsér Gergely és Cser Krisztián. Az előadást Kocsár Balázs vezényli.


A történelem és Dózsa alakja táncban is megelevenedik november 29-én, ugyancsak az Erkel Színház színpadán. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Székely Dózsa György - tánckrónika Dózsa György tetteiről című előadását a legendás alkotó és táncos, Zsuráfszky Zoltán koreografálta. A címszerepben Novák Péter, Bakócz Tamás szerepében Oberfrank Pál, Pálffy Piroska szerepében Eredics-Fekete Zsuzsanna lép színpadra.


Az előadásról hangfelvétel is készül, amely később CD-n is hozzáférhető lesz - olvasható az Operaház honlapján. A Dózsa Györgyöt a régi Nemzeti Színház számára komponálta Erkel. Az opera ősbemutatóját 1867. április 6-án maga a szerző vezényelte.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

Színházport24 - Hírek -
OperaErkel Dózsa György című operája az Erkel Színházban
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon