Hirdetés

Felavatták Solti György szobrát a Zeneakadémia előtt

A Zeneakadémia világhírű növendékének, Solti György karmesternek állít emléket az intézmény előtt, a Liszt Ferenc téren elhelyezett térkompozíció, amelyet kedden délután avattak fel.


Felvatták Solti György szobrát

 

Az eseményen Bogyay Katalin, az UNESCO Közgyűlésének elnöke elmondta: egy régi álom beteljesülése, hogy Solti György nevét veszi fel az akadémia kisterme. Az egykori karmester olyan szimbolikus alakja a magyar és a világ zenei művészetének, aki képes összekötni a Magyarországot a világgal - fogalmazott. Hozzátette: Solti György életművének üzenete, hogy segíteni kell a fiatalokat.


A most átadott kisteremben főként az opera szak vizsgáit tartják, és kamaraoperaként is működik majd. Solti György (1912-1997) zenei tanulmányait a budapesti Zeneművészeti Főiskolán végezte, Bartók Béla, Dohnányi Ernő, illetve Kodály Zoltán is tanította. 1930 és 1937 között az Operaház karmestere volt. 1939-ben Svájcba emigrált. Dolgozott egyebek mellett a Bajor Állami Opera zenei vezetőjeként, a Covent Garden Opera zeneigazgatójaként, a párizsi Opera zenei tanácsadójaként, a Londoni Filharmonikusok vezető karmestereként és a Salzburgi Fesztivál zeneigazgatójaként. Karmesteri munkásságának elismeréseként az angol királynő 1972-ben nemesi rangra emelte. Hanglemezfelvételeivel világszerte több díjat nyert. 1990-ben Bartók-, 1995-ben Leonard Bernstein-díjjal tüntették ki.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24
MTI Fotó: Beliczay LászlóSzínházport24 - Hírek -
BudapestFelavatták Solti György szobrát a Zeneakadémia előtt
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon