Hirdetés

Flamand koreográfus társulata lép fel a Trafóban

Wim Vandekeybus flamand koreográfus társulata, az Ultima Vez lép fel a budapesti Trafó - Kortárs Művészetek Házában pénteken és szombaton a What the Body Does Not Remember című előadással.


trafo

 


A What the Body Does Not Remember Vandekeybus első koreográfiája, amellyel az 1987-es bemutatót követően berobbant a táncvilág élvonalába. 25 évvel később pedig felújította a legendás előadást - olvasható a Trafó MTI-hez eljuttatott ajánlójában.


A darab nemcsak újszerű koreográfiájával, hanem szokatlan zenei világával, illetve a zenei és táncelemek hangsúlyos ütköztetésével vívta ki a szakma elismerését. A darabért Vandekeybus, valamint Thierry De Mey és Peter Vermeersch zeneszerzők megkapták az egyik legrangosabb amerikai táncdíjat, a Bessie-t. A Trafó az idei évben két további olyan előadást is bemutat, amelyek szorosan kapcsolódnak a belga társulathoz, ezzel lehetőséget biztosítva arra, hogy a nézők képet alkothassanak egy alkotói életútról.


A mostani vendégszereplés után az Ultima Vez májusban a booty Looting című, 2012-ben készített előadásával tér vissza a budapesti közönség elé. A darab a fénykép, illetve a fényképezés színpadra emelésével az emlékezet mechanizmusát vizsgálja, a valódiság, a valóság kérdéseit járja körül. A mű magyar vonatkozása, hogy Vandekeybus asszisztensként bevonta az alkotó folyamatba a társulat egyik táncosát, Mészáros Mátét.


Az Ultima Vez és Vandekeybus 2006-ban létrehoztak egy programsorozatot Ulti'mates néven, melynek keretében a társulathoz kapcsolódó koreográfusok munkáit támogatják anyagilag, a menedzsment és a forgalmazás szintjén is. Mészáros Máté ezt a lehetőséget megragadva - a Trafó partnerségével - általa kiválasztott magyar táncosokkal készít majd Budapesten egy előadást.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

 

Színházport24 - Hírek -
BemutatókFlamand koreográfus társulata lép fel a Trafóban
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon