Hirdetés

Grigorij Szokolov ismét fellép Budapesten

Az MVM Koncertek sorozatában lép fel újra Budapesten Grigorij Szokolov orosz zongoraművész, aki szerda este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Schubert Négy impromptüjét, a Három zongoradarabot és Beethoven B-dúr ("Hammerklavier") szonátáját szólaltatja meg.


Grigorij Szokolov

 

Grigorij Szokolov egyike Oroszország legünnepeltebb művészeinek. Bachtól Schönbergig terjed széles repertoárja. Előadásmódjának pontossága a közönséget, a kritikusokat egyaránt megragadja. A budapesti közönségnek eddig többek között Bachot, Beethovent, Brahmsot, Schubertet, Schumannt, Szkrjabint játszott - közölte az esteket szervező Jakobi Koncert az MTI-vel.


A Szentpéterváron született Grigorij Szokolov tehetsége már ötéves korában megmutatkozott. Tanulmányait egy speciális zeneiskolában kezdte, majd 1960-ban a konzervatórium tanulója lett, alig tizenkét éves korában lépett először nyilvánosság elé.


Négy évvel később, 1966-ban a zsűri egyhangú döntésével megnyerte a 3. Nemzetközi Csajkovszkij Zongoraversenyt. A fiatal tehetség sikerét koncertkörutak követték a Moszkvai Filharmonikus Zenekarral Olaszországban, Portugáliában és Németországban, majd Észak-Amerikában és a Közel-Keleten.


Azóta fellépett a bécsi Musikvereinsaalban, a berlini Filharmóniában, az amszterdami Concertgebouw-ban és a New York-i Carnegie Hallban, Londonban, Salzburgban, Tokióban, Párizsban, Rómában, Madridban. Olyan együttesek voltak a partnerei, mint a New York-i, a drezdai, a müncheni és a varsói filharmonikusok, a lipcsei Gewandhaus, a milánói Scala és a zürichi Tonhalle Zenekara, valamint a Bambergi Szimfonikusok és a Helsinki Rádiózenekar. Dolgozott a világ vezető karmestereinek nagy részével, mostanra az MVM Koncertek állandó vendége.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

 

Színházport24 - Hírek -
ZeneGrigorij Szokolov ismét fellép Budapesten
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon