Hirdetés

Győri Balett: 83 előadás, több mint 30 ezer néző az évadban

A nemzeti minősítést elnyert Győri Balett 83 előadást tartott itthon és külföldön a most záruló évadban, produkcióikat több mint 30 ezren nézték meg - mondta el Kiss János balettigazgató a csütörtöki szezonzáró társulati ülésen.


balet

 


Sikeres évadról számolt be a társulat vezetője, megemlítve, hogy az októberi premier, a Zorba iránt külföldi érdeklődés is mutatkozik. Egyelőre csupán ennyit árult el, konkrétumokat a szeptemberi évadnyitó társulati ülésre ígért. A táncjátékot, ifj. Harangozó Gyula koreográfiáját eddig 22 alkalommal táncolta az együttes a hazai színpadokon.


Az évad másik premierjével, Az áttöréssel nyitották a IX. Magyar Táncfesztivált, amelynek júniusban adott otthont Győr. Két egyfelvonásost vittek színre: a belgrádi születésű, nemzetközi hírű koreográfus, Leo Mujic, valamint Velekei László alkotását. A táncfesztiválon 23 professzionális és 25 amatőr együttes mutatkozott be. Az esemény ma már a legnagyobb hazai táncfesztivál, amelyet külföldön is jegyeznek - fogalmazott.


Az évad eseményei közül az együttes vezetője felidézte a Forgószél, avagy a képzelet csodája című táncjátékot, amely új színfoltként kifejezetten gyerekeknek készült. A Forgószél "végigsöpört" az országon: Győrön kívül Százhalombattától Sopronig, Tatabányától Mosonmagyaróvárig elkápráztatta a legfiatalabb színházlátogatókat Velekei László koreográfiája - fogalmazott Kiss János.


Az együttes Győrön kívül több alkalommal színre lépett Budapesten, számos hazai vidéki városban és külföldön is vendégszerepelt. A győri táncosok felléptek egyebek között az budapesti Erkel Színház nyitó előadásán, hat előadást tartottak a Művészetek Palotájában. A Queen - Balett című látványos produkcióval vendégszerepelt a társulat a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón és a keszthelyi Táncpanorámán.


Az évente ismétlődő, már hagyományos nyugat-európai turnéjukon tizenkét osztrák, német és svájci városban adták elő műsorukat. A magyar táncművészet hírnevét öregbítették az oroszországi Nyizsnyij Novgorodban, továbbá a szlovéniai Ljubljanában és a németországi Ingolstadtban is.


Az évadzáró társulati ülésen vette át a Győri Balett örökös tagja kitüntető címet Fuchs Renáta balettművész, aki 21 éve táncol az együttesben. Többen kaptak törzsgárda jutalmat, ők 20 , 15 és 10 éve tevékenykednek a Győri Balettnél.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

 

Színházport24 - Hírek -
TáncGyőri Balett: 83 előadás, több mint 30 ezer néző az évadban
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon