Hirdetés

Halász János: a konzultáción a hangsúly

Szakmai konzultációk mentén születnek meg a kulturális kormányzat döntései - mondta az MTI-nek adott interjújában Halász János kultúráért felelős államtitkár, aki közölte: hozzávetőleg 500 millió forintot kell zárolni az államtitkárság költségvetéséből.


Halász János

 


Mint a kormány a napokban bejelentette, az Európai Unió kérésére elrendelt zárolásból 17,2 milliárd forint jut az Emberi Erőforrások Minisztériumára, ez hozzávetőleg feleakkora összeg, mint amekkora a tárca költségvetési súlyából arányosan következne - emlékeztetett az államtitkár.


Halász János közölte: a kulturális államtitkárságra eső zárolás pontos összege a jövő hétre alakul ki. A kormány "érzékeny" hozzáállása azonban lehetővé teszi, hogy minden fontos és előremutató kulturális folyamat folytatódhasson - hangsúlyozta, hozzátéve: nem elvonásról, hanem zárolásról van szó.


A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) jelenleg zajló igazgatói pályázatára kitérve rámutatott: az eljárás a törvényi előírásoknak megfelelően halad, éppen úgy, mint más intézményvezető kinevezésekor, például amikor öt évvel ezelőtt Bencsik Barnabást nevezték ki a múzeum élére.


Emlékeztetett arra, hogy a pályázat beadási határidejét követően a bíráló bizottságnak harminc napja van a döntéshozatalra, majd ugyanennyi Balog Zoltán miniszternek, de természetesen ennél hamarabb is megszülethet a döntés.


A Lumú előterében egy hete demonstráció zajlik a pályázat anyagainak nyilvánosságra hozataláért és a nagyobb transzparenciáért, noha a törvény ezt nem írja elő. "Nem tájékozottak, akik nagyobb nyilvánosságot követelnek. Mikor arról beszélnek, hogy átláthatatlan folyamatok zajlanak a magyar kulturális életben, nem tudják, hogy mi történik, ezért is sajnálom, hogy a demonstrálók nem jöttek el a hétfői egyeztetésre" - reagált a követelésekre Halász János, felidézve: hivatali idejének eddigi két és fél hónapja alatt legalább ötven szakmai szervezettel egyeztetett.


"Összehívtam a régen nem ülésező Kulturális Ágazati Érdekegyeztető Tanácsot, ahogy a Nemzeti Előadó-művészeti Tanácsot is; találkoztam számos irodalmi szervezet képviselőivel. A Lumú igazgatói pályázatánál például a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Tagozata jelezte, hogy részt kíván venni a bíráló bizottságban, meg is hívtuk a vezetőjüket" - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: a kormány nem kívánja veszélyeztetni a kulturális intézmények szakmai autonómiáját sem.


"A pályázat során nemcsak a papír, hanem az ember is számít: a jelöltek életútja, rátermettsége és az a feladat, amely rájuk vár. Azt javaslom miniszter úrnak, hogy a bíráló bizottság véleménye mellett mindezeket a szempontokat vegye figyelembe a döntése során" - közölte Halász János.


Mint emlékeztetett: a Városligetben új múzeumi negyed épül, amelyben a Lumúnak a jelenleginél is jobb helyet szánnak a Magyar Nemzeti Galéria Új Képtárával egy épületben. Az új épület kigondolásán már elkezdett dolgozni egy szakmai bizottság, amelynek Bencsik Barnabás is tagja.


"Ezzel az elképzeléssel egyébként a magyar állam egy régi vállalását szeretnénk valóra váltani, az együttgondolkodásban számítunk a Ludwig Alapítványra is" - közölte, hozzáfűzve: a Liget Budapest koncepcióját hamarosan megtárgyalja a kormány, és döntést hoz róla.


A Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatói pályázatáról szólva Halász János elmondta: azt azért nyilvánították eredménytelennek, mert nem akadt olyan jelentkező, aki a múzeum előtt álló fontos feladatok mindegyikére maradéktalanul alkalmas lenne. "Mindkét jelölt nagyon értékes szakember, de más első számú vezetőnek lenni és helyettesként vagy vezető munkatársként dolgozni egy intézményben. Akkor lennék nyugodtabb, ha egy újabb pályázatot írnánk ki, ahogy ezt a törvények is lehetővé teszik" - jegyezte meg.


A művészeti középdíjak odaítélésének átalakításáról zajlanak az egyeztetések - árulta el az államtitkár. Számos irodalmi, színházi és képzőművészeti szervezettel folytak tárgyalások, hiszen ez a kérdés sok kitüntetést érint, többek között a Munkácsy-, a Jászai Mari- vagy a József Attila-díjakat - mutatott rá.


"Abban maradtunk, hogy többektől javaslatokat várunk. A Pécsi Országos Színházi Találkozón is lesz egyeztetés, a Magyar Színházi Társasággal és a Magyar Teátrumi Társasággal már tárgyaltunk, és a Nemzeti Előadó-művészeti Érdekegyeztető Tanács (NEÉT) ülésén is szóba került a kérdés" - idézte fel.


A társasági adókedvezmények (tao) rendszerének kisebb átalakításáról L. Simon László, a parlament kulturális bizottságának elnöke már megfogalmazott egy javaslatot, ezzel együtt kell kezelni a Magyar Teátrumi Társaság igényét a tao-rendszer áttekintésére - tért ki a színházak költségvetésében jelentős tételnek számító tao kérdésére.


Az államtitkár elmondta, hogy összegzik a tao-igényléssel kapcsolatos eddigi tapasztalatokat, majd javaslatot tesznek a "finomhangolásra", mivel azonban ez egy "értékes és bevált rendszer", gyökeres átalakításra nem kell számítani.


A független előadó-művészeti szervezetek 2012-es működési támogatásait már utalja az államkincstár - számolt be egy régóta húzódó ügy lezárásáról. "Ezek az összegek valóban sokat késtek, és hogy ez ne forduljon elő ismét, idén már április 30-án megszületett a döntés a pályázatokról. Azon vagyok, hogy a zárolás az idei támogatások utalását ne érintse" - fogalmazott Halász János.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

 

Színházport24 - Hírek -
BudapestHalász János: a konzultáción a hangsúly
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon