Hirdetés

Halász János: őszre elkészül a közösségi művelődési stratégia

A kulturális államtitkárság őszre elkészíti a közösségi művelődési stratégiát, amelyet szakmai vitára bocsátanak - jelentette be Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kulturális államtitkára szerdán Debrecenben.


Halász János

 


A közművelődés új struktúrájának kialakításával befejeződik a teljes kulturális intézményrendszer szerkezeti-szervezeti átalakítása - tette hozzá a politikus a Szakmai megújulás a Nemzeti Művelődési Intézettel címmel rendezett konferencián.


"A kulturális rendszerváltozás végéhez közeledünk" - mondta Halász János, felsorolva a folyamat fontosabb állomásait: a színházi, a zenei, a múzeumi és a könyvtári hálózat átalakítását. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az állam továbbra is biztosítja az önkormányzatokhoz visszakerült kulturális intézmények, például a múzeumok működtetéséhez szükséges forrásokat.


Ennek alátámasztására elmondta: az idén 3 milliárd forintos keretet nyitottak a múzeumoknak, ebből 2 milliárdot a megyei központokban működő múzeumok kapnak, 1 milliárdot pedig további 143 intézmény. Ezen az arányon a jövőben módosítani fognak - fűzte hozzá.


A kulturális államtitkár a továbbiakban arról beszélt, hogy a "közművelődést is elérte a szerkezeti átalakulás". A művelődési intézmények továbbra is települési fenntartásban maradnak, de a korábbi megyei módszertani központok megbecsült helyre kerülnek, a Nemzeti Művelődési Intézethez - sorolta a politikus, megjegyezve, hogy az intézet minden megyében 4-4 fős szakmai irodát hoz létre, amelyek áttétek nélkül, közvetlenül tudják segíteni a szakmai munkát.


Az őszre elkészülő közösségi művelődési stratégia kapcsán Halász János fontosnak nevezte a közművelődés új szemléletű megközelítését, hogy arra mindenki a társadalomnak segítő lehetőségként és ne a múltból itt maradt hálózatként tekintsen.


Az államtitkár példaként említette: az 1970-es évektől a közművelődésben, a művelődési házakban dolgozó közösségektől sok olyan kezdeményezés indult el, ami segített a társadalomnak. Fontos, hogy ma is lehetőségként tekintsünk ezekre a közösségekre - jegyezte meg Halász János.


Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) főigazgatója elmondta: az újjáalapított intézet legfontosabb feladata a közművelődés fejlesztő hatásainak országos szintű, hálózatban történő megvalósítása, a kultúrára fordított közpénzek hatékony felhasználása, valamint a közművelődés gazdaságélénkítő szerepének maximalizálása.


Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

 

Színházport24 - Hírek -
BudapestHalász János: őszre elkészül a közösségi művelődési stratégia
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon