Hirdetés

Határon túli koprodukció, tantermi előadás és kortárs darabok a Katona új évadában

Két, a társulat számára írt darabbal nyitja az idényt a Katona József Színház, ahol az idei évadban kilenc új bemutatót láthat a közönség.


katona_jozsef_szinhaz

 


A Katona József Színház szerdán tartotta évadnyitó társulati ülését. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az első premiert, a Vörös című előadást október 4-én láthatja a közönség Szabadkán. A Szabadkai Népszínház Magyar Társulatával közös produkció arra tesz kísérletet, hogy szemtanúk és leszármazottak vallomásai alapján fessen hiteles képet a bevonuló magyar csendőrség 1942-es újvidéki razziáját két évvel később követő súlyos megtorlásról, amely több tízezer magyar áldozatot követelt, valamint az események mai napig tartó utóéletéről. Az előadás rendezője Máté Gábor, a próbák augusztus 26-án kezdődnek Szabadkán. Budapesten először november 8-án láthatja a közönség a produkciót, a Kamrában.


Szintén koprodukcióban, a Budapest Bábszínházzal közösen készül az egyik legnépszerűbb kortárs angol drámaíró, Caryl Churchill Az iglic című, felnőtteknek írt mesejátéka. A számos pszichológiai réteggel rendelkező történetet Tengely Gábor állítja színpadra, az előadás október 18-tól látható a bábszínház kamaratermében. A Katona nagyszínpadán október 19-én tartják az idei első bemutatót. Az Ultonia munkacímmel készülő előadás a kivándorlás témáját járja körül, írója Kárpáti Péter, a rendező pedig Bagossy László.


Az idei évadban Ascher Tamás Gorkij Fényevők, Dömötör András Peter Weiss Marat/Sade című művét állítja színpadra. Gothár Péter Ahol a farkas is jó címmel rendez előadást, Kovács D. Dániel pedig Robert Merle Az üvegfal mögött című regénye alapján hoz létre tantermi színházi előadást a Sufniban, ahol Samuel Beckett Szép napok című művét is bemutatják. A nagyszínpadon az idei utolsó premier április 26-án, Beckett Godot-ra várva című műve lesz, amelyet Zsámbéki Gábor állít színpadra. A bemutatókról bővebb információ a http://katonajozsefszinhaz.hu/eloadasok/bemutatok linken érhető el.


A színház először hoz létre tantermi színházi előadást: az 1968-as párizsi diáklázadást feldolgozó produkció középiskolákban és főiskolákon, egyetemeken is látható lesz. Az előadás a Katona ifjúsági programjának keretében jön létre. A több száz fiatalt megmozgató színházi nevelési program az idei évben is a színház munkájának kiemelt területe lesz - idézi a közlemény Máté Gábor igazgató az évadnyitón elhangzott szavait. Az idei évadtól csatlakozik Kulka János a Katona József Színház társulatához; a Kossuth-díjas színművészt az előző évad végén bemutatott A nép ellensége című darabban már láthatta a közönség.


A Katona új évadát szeptember 6-án a nagyszínpadon a Virágos Magyarország, majd másnap a Kamrában a Mi osztályunk nyitja. Folytatódik a Katona+ sorozata is: a színház tavaly felújított előcsarnokában koncertekkel, felolvasóestekkel és egyéb kulturális eseményekkel találkozhatnak a nézők. A sorozatot idén a Kiss Erzsi Panchan koncertje nyitja szeptember 13-án.


A hagyományhoz híven az idén is az évadnyitón osztották ki a Vastaps Alapítvány díjait, amellyel az előző évad kiemelkedő művészi teljesítményeit ismerik el. A legjobb rendezésért Zsámbéki Gábor (A nép ellensége) vehetett át elismerést. A legjobb női főszereplőként Ónodi Eszter (Mártírok), a legjobb férfi főszereplőként Bán János (Rükverc) és Tasnádi Bence (Mártírok) kapott díjat megosztva. A legjobb női mellékszereplő Rezes Judit (A nyaralás), a legjobb férfi mellékszereplő Dankó István (Mártírok) lett, míg Bodnár Erika (Magyarmesék) különdíjat vehetett át.


A Katona társulata, ahogy az elmúlt években, idén is több külföldi vendégjátékra kapott meghívást. Szeptember 5-én Szlovéniába, Ljubljanába, december 14-én pedig a franciaországi Reimsben utazik az Anamnesis című előadás, november 21-én pedig a lengyelországi Olsztyn-ban játsszák a Musik, Musikk, Musique című produkciót.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

 

Színházport24 - Hírek -
BudapestHatáron túli koprodukció, tantermi előadás és kortárs darabok a Katona új évadában
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon