Hirdetés

Huszonöt éves a Korai Öröm, jubileumi koncert az A38-on

Huszonöt éve alakult meg a világzenét etno, trance, tribal-rock hangzással vegyítő Korai Öröm. A több alváltozatban létező zenekar a jubileum alkalmából csütörtökön koncertet ad az A38 hajón, több vendégművész közreműködésével.


Korai Öröm

 


Kilián Zoltán basszusgitáros, az alapító tagok egyike az elmúlt negyedszázadra visszatekintve főként az emlékezetes koncerteket emelte ki. "Persze jó volt a Szigeten kétszer is fellépni a nagyszínpadon, illetve sokszor a Wan2/A38 sátorban. Mégis talán néhány külföldi fesztivál volt az, amely a szellemiségében nagyon sokat adott" - mondta az MTI-nek, megemlítve a holland Vlieland Open Airt, a németországi Burg Herzberg, a koszovói Peace for Kosovo és a macedóniai Ohrid Lake Festivalt.


A 12 tagú zenei kollektíva külföldi népszerűségének okát Kilián Zoltán elsősorban abban látja, hogy kint nagyon sokféle zene van, amely a megszámlálhatatlan mennyiségű és műfajú rádióban, fesztiválon és klubban is megszólal. Mint mondta, a pszichedelikus rockot kelet-európai hatásokkal és sámán tradíciókkal keverő zenére is van igény szinte egész Európában, mert sokfélék az emberek, és nem csak az aktuális trendeket ismerik, követik, hanem nyitottak az újdonságokra.


A retrospektív hangulat jegyében a csütörtöki koncert első felében régi barátokkal, korábbi tagokkal egészül ki a zenekar, régen nem játszott klasszikusok hallhatók, retro vetítéssel; a látványfelelős (vj) az extag Ginca lesz. A vendégek között színpadra lép Domokos Tibor (Óperentzia), a volt tagok közül Fido (A.M.D.), Szántó "Faszi" Gábor (Üllői Úti Fuck) és Vajdai Vilmos, az első Korai Öröm CD-t kiadó Lang András (Drums), az 1995-ös albumon közreműködött Lukács Levente (Másfél, Brains), az első kazettát megjelentető Rupaszov Tamás (Trottel), valamint a szenegáli Mbaye Ndiaye (Afro Magic Band) és a marokkói Said Tichiti (Chalaban). Az előzenekar a szlovák Dirty Disco Rockers lesz.


Az eddig tíz stúdióalbumot kiadott Korai Öröm napjainkban hatféle felállásban működik: az alapcsapatban Borosi Gábor (billentyűk), Csányi Viktor (dob), Nádasdi Zsolt (ütőhangszerek), Jócsik János (ütőhangszerek), Kilián Zoltán (basszusgitár), Szalay Péter (gitár), Kovács Andor (gitár), Paizs Miklós (fuyara, csövek, doromb, gumifanfár, khöömei ének), Vécsi Tibor (énekhang), Bonnyai Zoltán és Völgyi Gábor (vj-k) és Szűcs László (fények) szerepel. A héttagú Korai Akusztik már a kilencvenes években adott koncerteket, majd egy felkérésre alakult újjá, azóta a Petőfi Rádió is készített velük felvételt, saját stúdióanyaguk készült, amely hamarosan megjelenik a dalok.hu-n. A Korai Acoustic Instrumental olyan helyeken szerepel, ahol nincs vagy nem fér el zongora.


Egészen más zenei világból táplálkozik a Korai Trancemission, amely visszatért a zenekar acid party-gyökereihez. Jelenleg készülő albumát élőben, többek között az Ozora Fesztiválon is előadja. A négyfős Korai Ütősök egy akusztikus kézi dobos alakulat, kiegészülve dorombbal, didgeridoo-val, akár tábortűznél, időnként hordókon is dobolva. A Korai's Banditos pedig már a zenekar első koncertjei után jelen volt, amikor a zenészek pakolták a lemezeket, hogy tovább folytatódjon a buli. Ennek tagja Dj Lejön (Csányi Viktor), Dj Tibióta (Vécsi Tibor) és Dj Ritmo (Kilián Zoltán).


Arra a kérdésre, hogy lesz-e újabb 25 év múlva még Korai Öröm, Kilián Zoltán azt mondta, "jó lenne az űrben ünnepelni vagy valamelyik bolygón játszani. Gondolom, hogy azok, akik nem tudnak eljönni, holokivetítőn fogják nézni".


Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

Színházport24 - Hírek -
ZeneHuszonöt éves a Korai Öröm, jubileumi koncert az A38-on
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon