Hirdetés

Irodalmi és színjátszó napok Balassagyarmaton

Tizenöt ingyenesen látogatható előadást mutatnak be Balassagyarmaton a Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napok - Kamarajátékok Fesztiválján február 21-től három napon át, az érdeklődők emellett dzsesszkoncerten, műhelybeszélgetéseken is részt vehetnek - tájékoztatta az MTI-t a rendezvényeknek helyet adó Mikszáth Kálmán Művelődési Központ munkatársa hétfőn.


mikszath muvkozpontZolnyánszki Zoltán elmondta: az irodalmi és színjátszó napok (ISZN) története 1964-ben indult és akkoriban az igen népszerű pódiumműsorok helyi seregszemléjének számított.


Hozzátette: a rendezvény annyira hiánypótló és sikeres volt, hogy négy évvel később országos fesztivállá nőtte ki magát, majd 1983-tól már több napos, nemzetközi nem hivatásos színjátszó találkozóvá fejlődött. Ekkortól lett a kamarajátékok fesztiválja, így a műfaj jellegénél fogva több produkció bemutatására és résztvevő meghívására nyújt lehetőséget.


A kezdeti próbálkozásokat követően 1967-től először évente rendezték, 1990-től kétévente rendezik meg a programot.
Zolnyánszki Zoltán kitért arra: Balassagyarmat legrangosabb kulturális eseménye több száz színjátszót, szakmabelit és színházkedvelő nézőt vonz a városba.


Az amatőr, alternatív és szabad színházak kamaraprodukcióinak idei rendezvényén bemutatkozik többek között a szlovákiai ÉS?!Színház, a losonci Kármán József Színház, a szerbiai Hinga Művelődési Egyesület Éjjeli Pávaszem csoportja, a budapesti Trainingspot Társulat, a Thába Társulat, a győri RÉV Színházi és Nevelési Társulat, a székesfehérvári Prospero Színkör és a romániai Bodor Péter Színkör.


Több szakmai műhelybeszélgetés mellett improvizációs játékokat és össztáncot is szerveznek, a pénteki nyitónap éjszakáján a SICKPICNIC zenekar ad dzsesszkoncertet.


A fesztivál zsűrijének elnöke Regős János rendező lesz, tagja pedig Solténszky Tibor dramaturg, Mohácsi János rendező és Tóth Zsuzsanna színházpedagógus.

Forrás:MTI/SZÍNHÁZPORT 24

 

Színházport24 - Hírek -
VidékIrodalmi és színjátszó napok Balassagyarmaton
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon