Hirdetés

Két koncertet vezényel Fischer Ádám a Salzburgi Ünnepi Játékokon

Fischer Ádám vezényli a Salzburgi Ünnepi Játékokon a Mozart-matinék hétvégi koncertjeit szombat és vasárnap délelőtt a Mozarteum nagytermében. Később Ingo Metzmacher, Rudolf Buchbinder, Ivor Bolton, John Eliot Gardiner és Hans Graf szerepel az ünnepi játékoknak ebben a ciklusában.


Fischer Ádám

 


Két templomi szonáta, az A-dúr klarinétverseny és Beethoven VI.(Pastorale) szimfóniája szerepel a műsorban, koncerteken a Mozarteum Zenekar játszik.  "Mozart összesen 17 templomi szonátát komponált 1772 és 1780 között, mindegyik Salzburghoz kötődik. Ezek nem olyan nagyszabású hangszeres alkotások, mint a szimfóniák, de az életmű részei - idézte fel a karmester az MTI-nek. - Mi az 1777-ben írt 278-as számút és a 329-es 1779-ben keletkezettet játsszuk Gereon Kleiner orgonakíséretével, mindkettő C-dúr hangnemű."


Jörg Widmann, a Budapesten is ismert német klarinétművész és termékeny zeneszerző szólaltatja meg Mozart utolsó versenyművét, az A-dúr klarinétversenyt. Barátja és bécsi szabadkőműves páholybeli társa, Anton Stadler klarinétvirtuóz számára komponálta a zeneszerző a művet 1791 októberében, majd december 5-én meghalt.


"A Pastorale szimfónia véleményem szerint nem nagyon illik egy Mozart-matiné elnevezésű programba, de a zenekar nagy odaadással készül rá, mert ezt a darabot mostanában lényegesen kevesebbet játsszák, mint két szomszédos alkotást, az ötödiket, vagy hetediket. A közönség és az előadók egyaránt nehéz előadások előtt állnak, mert Salzburgban is 39 fokos kánikulát jósolnak, a Mozarteumban pedig nincs légkondicionálás" - jegyezte meg Fischer Ádám.


A Mozart emlékét ápoló egyesület már 1856-ban épületeket keresett a városban a híres salzburgi konzervatórium, a Mozarteum számára, azt akarta, hogy az iskola mellett könyvtár, levéltár és koncertterem létesüljön.  Megvásárolták az egykori belügyminiszter, Joseph Lasser villáját, amelyet 1910-1914 között Richard Berndl tervei szerint alakítottak át. A ház a müncheni késői historizmus stílusát követi, barokk és szecessziós elemekkel.


A Nemzetközi Mozarteum Alapítvány(ISM) 1917-ben Bernhard Paumgartnert választotta igazgatóvá, aki megkezdte a képzés kiszélesítését, a zenei szakok mellett színháziak is indultak és a Mozarteum egyetemi rangra emelkedett. Az ISM 1921 óta szorosan együttműködik a Salzburgi Ünnepi Játékokkal, Mozarteum nagyterme az egyik kiemelt helyszín. Bernhard Paumgartner indította el a Mozart-matinék sorozatát.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

 

Színházport24 - Hírek -
ZeneKét koncertet vezényel Fischer Ádám a Salzburgi Ünnepi Játékokon
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon