Hirdetés

Kezdődik Eötvös Péter kamaraopera mesterkurzusa

Csaknem 40 fiatal zeneszerző részvételével megkezdődik szerdán az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítvány által szervezett kamaraopera mesterkurzus a nemrég megnyílt Budapest Music Centerben.


Budapest Music Center

 


Szinte minden kontinensről - Európa és Ázsia több országából, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Japánból és Brazíliából - érkeznek fiatal zeneszerzők a négynapos mesterkurzusr - mondta el az MTI-nek Eötvös Péter zeneszerző. A kurzus hallgatói nemzetközi hírű professzorokkal, Eötvös Péterrel és az olasz Luca Francesconival dolgoznak együtt egy kamaraoperai produkción, amely az ArtMentor Foundation Lucerne és az Európai Unió Kulturális Programjának támogatásával jön létre. Munkájukat Almási-Tóth András rendező és Horváth Balázs zeneszerző, zeneakadémiai tanárok segítik.


Almási-Tóth András írt Slawomir Mrozek Nyílt tengeren című egyfelvonásos abszurd drámájából angol nyelvű librettót. Az eredeti színmű szereplői - három férfi - egy tutajon hánykolódnak a tengeren, szorult helyzetükben egymást falják fel. "Ezt a szituációt annyiban változtattam meg, hogy egy valóságshow, egy Big Brother-ház foglyai a hőseink. A mű Out At Sea címmel a modern kor meghatározó jelenségeit - az elidegenedést, a hatalommal való visszaélést, a szabadság határait - így egyetlen groteszk élethelyzetben sűríti össze" - részletezte a koncepciót a rendező.


Eötvös Péter, Luca Francesconi és Almási-Tóth András irányításával a librettó, a dramaturgia és a kompozíciós technika speciális megoldási lehetőségeit keresik a kurzus résztvevői. A három énekesre és négy hangszerre írandó, 40-45 perces kamaraopera egyes karaktereit más-más zeneszerző komponálja a workshopon történt egyeztetések és felosztások szerint. A kurzus befejeztével mindenki hazautazik és önállóan dolgozik, ez idő alatt Horváth Balázs asszisztens professzor nyújt konzultációs segítséget.


A 2013. május 31-ig benyújtott kompozíciós vázlatok elbírálása után hat zeneszerzőt választanak ki, ők augusztus 31-ig kidolgozzák és véglegesítik szerzeményeiket. A második, december 9. és 19. között zajló produkciós fázisban a zenészek és az énekesek Eötvös Péter irányításával létrehoznak és bemutatnak két egyfelvonásos darabot, amelyet a december 19-én a Budapest Music Centerben láthat a közönség.


Az Out At Sea-t 2014-ben az Ulysses Network keretében több európai városban - Párizsban (IRCAM), Milánóban (Divertimento Ensemble), Brüsszelben (Flagey) és Mazsalacában (Lettország, International Workshop for Young Composers) - is előadják. A zeneszerzők a workshop keretében nem csupán szakmai fejlődésükhöz kapnak segítséget, hanem a kiválasztott zeneműveket az Editio Musica Budapest jóvoltából kiadják, az előadásról pedig dokumentációs felvétel készül.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

 

Színházport24 - Hírek -
ZeneKezdődik Eötvös Péter kamaraopera mesterkurzusa
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon