Hirdetés

Kortárs színházi fesztivál a zalaegerszegi Kvártélyházban

Hét előadással várja a közönséget július 2-től a ZAlaegerszegi KOrtárs (ZAKO) Művészeti Fesztivál a Kvártélyház szabadtéri színpadán.


Kvártélyház

 


A független, kortárs alkotók bemutatkozása már hagyománnyá vált Zalaegerszegen - mondta Vadvári Tibor alpolgármester a fesztivál programjáról tartott keddi sajtótájékoztatón. Hozzáfűzte, hogy a Manna Kulturális Egyesület és a Kvártélyház közös szervezésében színvonalas produkciókat láthat a közönség.


Emlékeztetett arra, hogy a belvárosi neobarokk épület udvara csaknem egy évtizede biztosít helyszínt a nyári színházi előadásoknak. A programsorozat két éve kortárs, független alkotók előadásaival is kibővült. A szórakoztató, néha érdekes témákat feszegető, elgondolkozató produkciók az elmúlt évek visszajelzései alapján egyre népszerűbbek - tette hozzá.


A ZAKO keretében összesen hét előadást mutatnak be. Olyan darabokat választottak ki, amelyek reprezentálják a kortárs irodalmat, ugyanakkor azt is szem előtt tartották, hogy a nyár a könnyed szórakozás időszaka, ezért zömében vígjátékok, romantikus komédiák lesznek műsoron - ismertette a koncepciót Gáspár Anna, a Manna Egyesület vezetője. Hozzáfűzte, hogy még a gyermekelőadáson is a kortárs jelleget húzták alá: a Borka Mumusföldön című bábos mesejáték Pálfi Kata első színpadi művéből készült.


A kortárs darabok egyébként gyakran a társulatok saját improvizációjából, benyomásaik, gyűjtéseik alapján jönnek létre. Hasonló módon, riportok alapján készült a fesztivál nyitóelőadása, a Szeret...lek című dokumentumdráma is. Pelsőczi Réka rendező a síoktatóját, legjobb barátnőjét, egykori óvónőjét kérdezte a szerelemről. A magnetofonján rögzített riportokat a szereplők megtanulták, így az előadáson a való életből vett szöveget mondják majd el.


A társulat írta az öregedésről szóló 40! Avagy a véges élet című, rengeteg humorral fűszerezett zenés előadást és élőzenés produkció lesz Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című klasszikus műve alapján készült Dominó is, amelyben mai magyar slágerek is felcsendülnek.


Az idei repertoárban szerepel Olt Tamás Minden kezdet nehéz, hát még a versenyzongora című romantikus vígjátéka és a Gerlóczy Márton A csemegepultos naplója című regényéből készült egyszemélyes vígjáték Ötvös András előadásában. A fesztivál utolsó előadása külföldi kortárs katalán szerző, Jordi Galceran Bankhitel című vígjátéka lesz.


A Manna Egyesület a fesztivállal párhuzamosan drámatábort is tart 12-18 éves diákok számára a Zrínyi Miklós Gimnáziumban. A fiatalok bepillanthatnak a fesztivál kulisszatitkaiba, mozgás- és drámaórákon vehetnek rész, sőt részesei lehetnek egy közös produkciónak is.


Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

Színházport24 - Hírek -
FesztiválokKortárs színházi fesztivál a zalaegerszegi Kvártélyházban
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon