Hirdetés

Közös koncerttel ünnepel a Magyar Állami Népi Együttes és a Hagyományok Háza

Közösen lép színpadra pénteken a Magyar Állami Népi Együttes zenekara, valamint Kelemen Barnabás hegedűművész és családja az idén 65 éves tánctársulat és a 15 éves Hagyományok Háza Vendégségben című jubileumi programsorozatának nyitóelőadásán.


Magyar Állami Népi Együttes

 


Kelemen Barnabás a világ nagy színpadainak ünnepelt hegedűművésze. A zenész családjával érkezik pénteken a Hagyományok Háza Színháztermébe. Felesége, Kokas Katalin szintén hegedűművész, aki gyerekkori emlékeit megidézve népzenét is fog játszani az est folyamán. A pár gyerekei, Hanna és Gáspár, énekkel és hegedűjátékkal teszik teljessé a koncertet - tájékoztatta a Hagyományok Háza az MTI-t.


A közönség különböző formációkban megszólaltatott klasszikus-, cigány- és népzenét is hallhat. A Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása, Pál István Szalonna felesége, Pálné Czébely Beáta például zongorán fogja kísérni Kelemen Barnabás hegedűjátékát egy Bartók-mű erejéig.


A 65 éves Magyar Állami Népi Együttes előadásai révén mintegy ötven országban több mint nyolcmillió néző ismerkedhetett meg a magyar színpadi néptáncművészet remekeivel. Az együttes a jubileumi évet többek között két új premierrel és a történetét bemutató dokumentumfilm elkészítésével ünnepli.


A 15 éve alapított Hagyományok Háza a magyar nép hagyományos szellemi és tárgyi kincseinek tárháza. Kínálatában szakkönyvtár, kutatók által gyűjtött film- és zenei felvételek, valamint kézműves tanfolyamok is szerepelnek, továbbá befogadó színházként is működik, otthont adva a Magyar Állami Népi Együttes előadásainak. Jubileumi évében a magyarság hagyományos kultúrájának megismerését és megélését segítő programokat helyezi előtérbe az intézmény.


A Vendégségben elnevezésű programsorozat következő állomása április 8-án lesz, amikor a MÁNE zenekara Ferenczi György és a Rackajam társaságában lép színpadra a Hagyományok Házában. Az intézmény égisze alatt működő Magyar Népi Iparművészeti Múzeum ugyancsak a jubileumhoz kapcsolja kézműves-foglalkozásait.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

Színházport24 - Hírek -
BudapestKözös koncerttel ünnepel a Magyar Állami Népi Együttes és a Hagyományok Háza
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon