Hirdetés

Lemezbemutató hangversenyt ad a Vigadóban Várdai István gordonkaművész

Lemezbemutató hangversenyt ad a Pesti Vigadóban Várdai István gordonkaművész május 13-án, jövő kedden.


VĂĄrdai IstvĂĄn1

 


A koncerten Bohuslav Martinu, Mendelssohn, Beethoven, Popper Dávid, Rossini és Paganini művei hangzanak el, zongorán közreműködik a kanadai Walter Delahunt - olvasható a Vigadó ajánlójában (vigado.hu). A koncertet a Magyar Művészeti Akadémia zeneművészeti tagozata szervezi.


Várdai István 1985-ben született Pécsett, zenei tanulmányait a budapesti és a bécsi zeneakadémián, majd a németországi Kronberg Akadémián végezte, utóbbinak 2013-tól oktatója.  Nemzetközi díjai közül kiemelkedik a 63. Genfi Nemzetközi Zenei Verseny (2008) fődíja, amely mellé megnyert az öt különdíj közül négyet, köztük a közönségdíjat, a Pierre Fournier elismerést, továbbá a Coup de coeur Breguet díjat is - olvasható a BMC magyar zenei információs központjának honlapján (info.bmc.hu). Várdai István korábban első helyezést ért el az Ausztriában megrendezett XIII. Nemzetközi Brahms Versenyen (2003), míg a Popper Dávid Nemzetközi Zenei Versenyt - annak történetében páratlan módon - háromszor nyerte meg. Moszkvában 2007-ben 3. díjat nyert a XIII. Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen.


Nemzetközi sikerei mellett a magyarországi elismerések sem maradtak el: 2009-ben magyar zeneművészet kategóriában Junior Prima-díjjal tüntették ki. Várdai István Amerika, Európa és Ázsia neves hangversenytermeiben lépett fel, olyan nagyhírű karmesterekkel és zenekarokkal játszott együtt, mint Fischer Ádám, Kocsis Zoltán, Howard Griffiths, Simon Gaudenz, Gilbert Varga, a Szentpétervári Szimfonikus Zenekar, a Genfi Kamarazenekar, a Mariinsky Színház Zenekara és a Liszt Ferenc Kamarazenekar.


Első lemeze 2009 októberében jelent meg, ezen Elgar csellóversenye, Prokofjev szonátája, valamint Janácek egy kompozíciója hallható. A következő évben Vanhal csellóversenyét játszotta lemezre a Howard Griffiths által vezényelt Camerata Schweiz közreműködésével.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

 

Színházport24 - Hírek -
ZeneLemezbemutató hangversenyt ad a Vigadóban Várdai István gordonkaművész
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon