Hirdetés

Lemondott a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója

Lemondott tisztségéről a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, Rátóti Zoltán, aki döntését családi elfoglaltsággal indokolta hétfőn a teátrum évadnyitó társulati ülésén a somogyi megyeszékhelyen.


ratoti_zoltan

 


A direktor azt mondta: a mindennapi szakmai feladatok mellett a színház közelgő felújítása az eddiginél is komolyabb helytállást igényel, és tekintettel arra, hogy hamarosan gyermeke születik, a vezetői feladatokat felelősséggel nem tudja vállalni. Hozzátette, színművészként tovább dolgozik, és várhatóan Kaposváron bemutatott darabokban is láthatja majd a közönség.


Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere közölte, hogy kényszerűen vette tudomásul Rátóti Zoltán döntését, akivel közös megegyezéssel bontanak szerződét. Az igazgatói teendőket szeptember 2-ától ideiglenesen Fülöp Péter gazdasági vezető látja el, a direktori tisztségre rövid időn belül pályázatot írnak ki. A politikus megjegyezte, az igazgató már "összerakta a következő évadot", távozásától függetlenül a társulat tagjai "tudják a dolgukat".


Szita Károly a színház legfeljebb bruttó kilencmilliárd forintos tervezett rekonstrukciójáról szólva közölte, hogy a kivitelezésre két ajánlat érkezett, az eredményhirdetést követően a nyertessel várhatóan szeptember 25. és 30. között kötnek feltételes szerződést, amelyet a kormánynak a pénzügyi támogatásról szóló döntése véglegesít.


Elmondta, hogy a teljesen megújuló színház várhatóan 2018. október végén nyitja meg kapuit, a produkciókat addig az Együd Árpád Kulturális Központban láthatja a közönség. A színházi adminisztráció a színészlakásokba költözik a munkálatok idejére, ezen ingatlanokat a kivitelezést követően felújítva, ismét a művészek használhatják. A Csiky Gergely Színház korábbi tájékoztatása alapján a teátrum tíznél is több bemutatóval, köztük rockballadával, történelmi színjátékkal és mesejátékokkal készül a 2016/2017-es évadra.


Az ősztől színpadra kerülő darabok között szerepel Bereményi Géza Shakespeare királynője című történelmi színjátéka, amelyet Galambos Péter fog rendezni. A darabban közreműködik mások mellett a Kossuth-díjas Udvaros Dorottya, Kovács Zsolt, Hüse Csaba, Gyuricza István, Schlanger András és Rátóti Zoltán is, a bemutató szeptember 23-án lesz. Saját rendezésében láthatja a közönség Németh Ákos Babett hazudik című drámáját október 28-án. A mai magyar társadalomról éles képet festő darab szerepeiben Varga Kinga, Réti Nóra, Tóth János Gergely, Maizác Stefánia, Varga Zsuzsanna és Nyári Szilvia áll színpadra.


November 4-én debütál a kaposvári színházban Szörényi Levente, Bródy János, Sarkadi Imre és Ivánka Csaba rockoperája, a Kőműves Kelemen, amelynek rendező-koreográfusa Bozsik Yvette lesz. A darabban a Csiky Gergely Színház állandó társulatának tagjai mellett Tompos Kátya és György-Rózsa Sándor is színpadra lép. Lázár Ervin A négyszögletű kerek erdő című híres gyerekregényéből Tóth Géza rendez mesejátékot, amelynek premierje december 6-án lesz. A főbb szerepekben Horváth Zita, Kósa Béla, Német Mónika és Szvath Tamás látható.


A következő évad programjában szerepel Agatha Christie Egérfogó című krimijének színházi feldolgozása is, a december 16-án bemutatandó darabot Kelemen József rendezi, a szereplők között található Zsíros Linda, Mohácsi Norbert és Benedek Dániel.


A további premierek között lesz a Két Lotti című mesejáték szeptember 15-én, Marie Jones egy filmforgatás kulisszái mögé kalauzoló, Kövek a zsebben című darabja november 18-án, Ray Cooney és John Chapman Kölcsönlakás című bohózata jövő márciusban, áprilisban Kerékgyártó István Rükverc című írása Lendvai Zoltán rendezésében és Nyikolaj Koljada kortárs orosz drámaíró Baba Chanel című tragikomédiája, valamint Robert Williams Luke és Jon című darabjának tantermi előadása is.


Továbbra is műsoron marad Zakariás Zalán rendezésében Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais Figaro házassága című vígjátéka, William Nicholson Árnyország című drámája Dér András rendezésében, Conor McPherson A gát című darabja, valamint Török Tamás rendezésében a Jancsi és Juliska című zenés mesejáték és Lutz Hübner Becsületbeli ügy című tantermi drámája.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

Színházport24 - Hírek -
VidékLemondott a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon