Hirdetés

Magyar Mozgókép Szemle - Novák Emil: erős filmtermésből válogat az idei szemle

Erős filmtermésből válogat a Magyar Filmdíj 2020 - Magyar Mozgókép Szemle szerdától szombatig a Corvin moziban, ahol 59 film és alkotóik versenyeznek a Magyar Filmdíjért - mondta el az MTI-nek az eseménysorozatot a Nemzeti Filmintézet támogatásával szervező Magyar Filmakadémia Egyesület elnöke.


Novák Emil

 


Novák Emil hangsúlyozta: a Magyar Filmakadémia és a Nemzeti Filmintézet közös célja, hogy a magyar film újra valódi brand legyen és ismét el tudjon jutni a nézőkhöz.


A Magyar Mozgókép Szemle a tavalyi filmtermésből válogat, az előzsűri megpróbálta a saját szempontjai szerint azt a műfajonkénti öt-tíz filmet kijelölni, amely méltó lehet a Magyar Filmdíjra - jegyezte meg. A kiválasztott 59 művet nagy vásznon tekintheti meg a közönség: a televíziós forgalmazású filmeket ingyenesen, a nagyjátékfilmeket 500 forintos áron. A szemlén versenyen kívüli alkotásokat is vetítenek és szakmai programok is színesítik a filmes esemény kínálatát.


Novák Emil felhívta a figyelmet a tévéfilmekre, amelyeknél - csakúgy, mint a játékfilmeknél - külön díjazzák a legjobb alkotást, rendezőt, forgatókönyvet, női és férfi főszereplőt, operatőrt, díszletet, zeneszerzőt, vágót, hangmestert, maszkot, illetve jelmezt.


Mindez tükrözi azt a szándékot, hogy a magyar filmtámogatási rendszer nyisson a ma divatos műfajok, például a tévéfilmek felé: a januárban indult új rendszerben immár több támogatás áll a magyar tévéfilmes alkotók rendelkezésére, akik így remélhetőleg a hatalmas nemzetközi piacon is jobban tudnak majd érvényesülni - mondta el a Magyar Filmakadémia elnöke.


Mint emlékeztetett, a Magyar Mozgókép Szemlét Szabó István Zárójelentés című új filmje nyitja, melynek főszereplője, Klaus Maria Brandauer a szemle díszvendége.


"Az egyetemes filmművészet egyik kiemelkedő színészéről van szó, aki ráadásul immár négy magyar film főszerepében volt látható. Nagy megtiszteltetés és öröm, hogy el tudott jönni, ráadásul egy olyan film kapcsán, amelyben ismét együtt dolgozott egy klasszikus nagy csapat, amely három Oscar-jelölést és ebből egy Oscar-díjat is elhozott" - utalt Klaus Maria Brandauer, Szabó István és Koltai Lajos operatőr három korábbi, nagy sikerű filmjére, a Mephistóra, a Redl ezredesre és a Hanussenre.


A szemlén a jelölt filmek mellett az internetes világból jövő mozgóképek válogatásából, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóinak filmjeiből, valamint a Magyar Filmakadémia Életműdíjas alkotóitól is láthat egy-egy filmet a közönség.

 

Forrás: MTI

Színházport24 - Hírek -
BudapestMagyar Mozgókép Szemle - Novák Emil: erős filmtermésből válogat az idei szemle
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon