Hirdetés

Megújult csapat szervezi a hét végén tartandó Vásárhelyi forgatagot

Miután a korábbi főszervezőket, Soós Zoltánt és Portik Vilmost tavaly ősszel Marosvásárhely polgármesterévé és alpolgármesterévé választották, megújult csapat szervezi az augusztus 27. és 29. között tartandó Vásárhelyi forgatag kulturális fesztivált.


Az immár nyolcadik alkalommal megrendezett Vásárhelyi forgatagon több mint 170 programra várják az érdeklődőket - jelentették be szerdai sajtótájékoztatójukon a szervezők.


Idén a marosvásárhelyi vár lesz a központi helyszíne a rendezvénysorozatnak - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben -, de lesznek események a Kultúrpalotában, a Bernády-házban, a Teleki Tékában, a színházban és a Maros Művészegyüttes székhelyén is. A fesztivál nagyszínpadját a Színház téren állítják fel.


Amint Szente Katalin, az egyik főszervező kifejtette: nem hagyhatták figyelmen kívül a járványhelyzetet, és az ehhez kapcsolódó szabályozásokat. Elmondta: a zárt térben zajló, vagy nagyobb tömegeket megmozgató szabadtéri programokra védettséget igazoló dokumentummal lehet majd belépni. Elmondta azt is, hogy már hétfőtől elindították a www.reg.forgatag.ro regisztrációs oldalt, és aki előzetesen regisztrál, az mindössze egy QR kód felmutatásával bejuthat a fesztiválhelyszínekre. A fesztiválnak az idén nulladik napja is lesz, egyes fellépők már csütörtökön közönség elé állnak.


A fesztivál nagyszínpadján szombaton a Transylvanian Symphonic Tales indítja a koncertsorozatot: a produkció keretében Koszika és a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia zenél közösen, utánuk pedig a kolozsvári Nightlosers rockegyüttes lép színpadra. Vasárnap a gyergyószentmiklósi Teddy Queen és a magyarországi Kowalsky meg a Vega koncertjére várják a közönséget.


Idén a Forgatag kiemelt partnere az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, amely a hagyományőrző programokról gondoskodott. Amint a sajtótájékoztatón az alapítvány képviselője, Fazakas János elmondta: kínálatukban kézműves-foglalkozások, kiállítások, koncertek, táncházak és hivatásos néptáncegyüttesek előadásai szerepel.


Jakab István, a Vásárhelyi Forgatag egyik főszervezője elmondta: az idei Vásárhelyi forgatag teljes költségvetése 650 ezer lej, (46,8 millió forint) ennek több mint felét a magyarországi intézményi, pályázati támogatások teszik ki. Idén is sokszínű programmal gazdagítja azonban a fesztivált a Gedeon Richter Románia, mely a rendezvénysorozat fő támogatójának számít.


A Vásárhelyi forgatag programja a forgatag.ro honlapon böngészhető.

 

Forrás: MTI

Színházport24 - Hírek -
HatárontúlMegújult csapat szervezi a hét végén tartandó Vásárhelyi forgatagot
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon