Hirdetés

Mintegy 700 ezer forint gyűlt össze a Katona színházi árverésén

Mintegy 700 ezer forint gyűlt össze a Katona színházi árverésén


Mintegy 700 ezer forint gyűlt össze azon a rendhagyó árverésen, amelyen az érdeklődők a 30 éves Katona József Színház történetét meghatározó emblematikus jelmezekre és kellékekre licitálhattak.


Az árverés a fővárosi színház alapításának 30. évfordulóját ünneplő események egyike volt, bevétele pedig a Katona ifjúsági színházpedagógiai programjának költségvetését növeli - olvasható a színház által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.


Az aukciót szombaton este rendezték meg a Katona30 - Emlékképek című kiállítás zárásaként a Fuga - Budapesti Építészeti Központban. Az egy hónapig látható tárlaton a tavaly elhunyt Balogh Rudolf-díjas fotóriporter, a színházi világ elismert fotósa, Koncz Zsuzsa előadásfotóiból, valamint a Katona elmúlt három évtizedének színpadi rekvizitumaiból, emlékezetes kelléktárgyaiból és jelmezeiből láthattak válogatást az érdeklődők.


Az aukción 27 jelmez, 26 kellék és 5 fotó kelt el. A legmagasabb leütési áron, 90 ezer forintért, az az - ezer forintos kikiáltási árról induló - alpakka kávékiöntő lelt gazdára, amely a Mit ültök a kávéházban? című előadásban Hollósi Frigyes kelléke volt. Rendkívül népszerű volt Cserhalmi György rokokó jelmezkabátja A mizantróp 1988-as előadásából: a kabát 19 ezer forintos kikiáltási árról indulva végül 85 ezer forintért talált gazdára. Az árverés teljes bevétele 665 ezer 800 forint.


"Nagy öröm számomra, hogy az érdeklődők ilyen nagy számban eljöttek. Reményeim szerint ezzel a kísérlettel emlékezetes pillanatokat szereztünk a Katona barátai számára" - idézi a közlemény Máté Gábor szavait. Az igazgató hozzátette: különösen fontos számukra ifjúsági színházpedagógiai programjuk, amelyben tizen-, huszonéves fiataloknak igyekeznek megmutatni, szerintük mit jelent ma a színház, miért érdemes színházba járni és színházat csinálni. Ezért döntöttek úgy, hogy a befolyó bevételt a program támogatására fordítják.


A Katona az elmúlt hónapokban számos különleges eseménnyel ünnepelte alapításának 30. évfordulóját. A jubileumi évad zárása pedig az a májusi premier lesz, amelyen a társulat két alapító tagja, Szacsvay László és Benedek Miklós közös munkájaként Pianínó címmel egy Szép Ernő-estet mutat be a színház.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

 

Színházport24 - Hírek -
BudapestMintegy 700 ezer forint gyűlt össze a Katona színházi árverésén
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon