Hirdetés

Operettlexikon jelent meg a magyar operett napján

Kétkötetes lexikon látott napvilágot a magyar operett napján. Winkler Gábor Operett című munkáját, amely a Tudomány Kiadó gondozásában jelent meg, a Budapesti Operettszínházban mutatták be csütörtökön délután.


Winkler Gábor Operett

 


"A magyar operett napját igyekszünk méltóképpen megünnepelni, mindig keresünk valami különleges eseményt, amivel a hagyományos megemlékezést gazdagabbá tehetjük. Idén épp a kettős - Kálmán Imre és Lehár Ferenc - évfordulóra jelent meg Winkler Gábor kétkötetes lexikonja" - emelte ki Kerényi Miklós Gábor, a teátrum főigazgatója.


A könyv előszavát is a rendező-igazgató írta, ez adott lendületet az orvosként dolgozó szerzőnek, hogy a Tudomány Kiadóhoz forduljon 1600 oldalas munkájával. "Elöljáróban le kell szögeznem: valószínűleg mindenki téved, aki a mai operettelőadást a 20., pláne a 19. század nosztalgikus lenyomatának tartja. A színpadi művek ugyan különböző korokban születnek, de az igényes előadások mindig érvényes, jelen idejű üzenetet, életérzéseket hordoznak, s nincs ez másként az operett esetében sem" - írja Kerényi Miklós Gábor jelezve a Budapesti Operettszínház alapvető játékstílusát, szellemét.


A könyvbemutatón hozzáfűzte: véleménye szerint a zenés színház, legyen az opera, operett, musical, zenés vígjáték, a legősibb, úgynevezett szertartás színház modern változata.  Winkler Gábor több orvostudományi kötet és kiadvány szerzőjeként került kapcsolatba a Tudomány Kiadóval. Először családi használatra készített operaleírásokat monumentális CD- és DVD-gyűjteménye segítségével. Később ezekből kerekedett ki a Barangolás az operák világában című négykötetes népszerű mű.


Az Operett című könyvében 66 szerző legfontosabbnak ítélt 242 operettje szerepel, ezekről tudhat meg rengeteg részletet az olvasó. Lehár Ferenc halálának és Kálmán Imre születésének évfordulóján ünneplik a magyar operettet. A Budapesti Operettszínház és a Musica Hungarica Kiadó kezdeményezésére 2002 óta hivatalosan október 24. a magyar operett napja.


Idén a már hagyományos ünnepi gála Tisztelet Kálmán Imrének címet kapta, hiszen október 30-án lesz hatvan éve, hogy a híres magyar komponista elhunyt. A rendezvényen adják át több kategóriában a Budapesti Operettszínház elismeréseit és díjait.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

 

Színházport24 - Hírek -
OperettOperettlexikon jelent meg a magyar operett napján
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon