Hirdetés

Ősbemutató a veszprémi Petőfi Színházban: Tündér Míra

Hedry Mária költő, író Tündér Míra című mesejátékának vasárnapi ősbemutatójára készül a Veszprémi Petőfi Színház vasárnap. A darab üzenete mai probléma: a vizek tisztaságának megőrzése.


petofiszinhaz_veszpremA Tündér Míra klasszikus mesejáték forma, sok fordulattal, mesei elemekkel, mondanivalója viszont napjaink legégetőbb problémája: a környezetszennyezés, azon belül is a vizek tisztaságának megőrzése - mondta Hedry Mária hétfőn az MTI-nek.


Az írónő fontosnak nevezte, hogy már gyerekkorban tudatosodjon: a víz érték, amit őrizni kell.
A mese története szerint Holnemvolt ország király palotájába egy viharos éjszakán egy különös alak érkezik, aki aztán a király minisztere és főtanácsadója lesz. Amikor megérkezik, a kerti virágok kővé válnak, Tündér Rózsa királynénak pedig nyoma veszik.


A király születésnapjára leányától, Mírától egy korsó vizet kap, amin az apa éktelen haragra gerjed és száműzi a lányt. Később Lodovico miniszter ráveszi a kapzsi királyt, hogy a vizeket arannyá és drágakövekké változtassák. Emiatt az élővilág, a növények és az állatok elpusztulnak, majd az emberek is megbetegednek, közöttük a király fia, Danika.


A bajt tetézi, hogy a gonosz varázslat miatt a Tenger megfenyegeti a királyt, hogy ha nem adja vissza, amit elvett, elnyeli Holnemvolt országot. Ekkor érkezik vissza az országba az álruhás királylány, aki segítőjével, Jankóval, a halászfiúval számos megpróbáltatáson, kalandon (sárkány, varázskút) keresztül eljut a palotába, hogy elhozza a megoldást.


"Remélem, a darab költői áttűnése mindenkit megérint: a csodaszép díszletek, jelmezek segítenek megteremteni a hatást" - fogalmazott Hedry Mária. Hozzátette: a természet nem csupán a művészetekhez áll közel, hanem elengedhetetlen az emberi kapcsolatokhoz, olyan minőség, amit óvnunk kell, már gyerekkortól - ezt üzeni a Tündér Míra.


A darab díszlet- és jelmeztervezője Libor Katalin, koreográfusa Sümegi Petra, rendezője Juhász Róza. A főszerepeket Baranyi Péter és Gáspár Kata játssza.
Az ősbemutató vasárnap 15 órakor lesz a Veszprémi Petőfi Színházban.


Forrás:MTI/SZÍNHÁZPORT 24

 

Színházport24 - Hírek -
VidékŐsbemutató a veszprémi Petőfi Színházban: Tündér Míra
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon