Hirdetés

Pénteken kezdődik a Gyulai Várszínház új évada

Pénteken kezdődik a Gyulai Várszínház hat héten át tartó évada, augusztus 9-ig három bemutató mellett 55 programmal és öt tematikus fesztivállal várják az érdeklődőket - mondta el Gedeon József igazgató hétfőn az MTI-nek.


Gyulai Várszínház

 


Hozzátette: pénteken három ágyúlövéssel a Gyulai Várszínház szimbolikusan birtokába veszi a gyulai várat, ekkor indul az 52. várszínházi évad. Gedeon József hangsúlyozta: műfajilag színes kínálatot állítottak össze, a színházi előadások mellett balett, táncszínház, koncertek, musicalek és gyerekeknek szóló bábelőadások is lesznek, a művészek több mint harminc országból érkeznek a programokra. Kiemelte: idén a sepsiszentgyörgyi színház mutatja be a Vízkereszt, vagy amire vágytok című darabot július 3-án Bocsárdi László rendezésében.


Július 21-én a gyulai származású író, Szathmári Sándor Kazohinia című művét állítja színpadra Sopsits Árpád. A harmadik bemutatót augusztus 4-én Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója jegyzi, aki a Kaposvári Egyetem színművészetis hallgatóival Weöres Sándor Psyché című művét viszi színre.


A külföldi előadók közül az igazgató kiemelte a Pekingből érkező Kínai Nemzeti Színházat, amely először lép fel Magyarországon, Shakespeare III. Richárdját adják elő. Az angliai Yorkból érkező The Flanagan Collective társulat tagjai a Rómeó és Júliát viszik színre úgy, hogy valamennyi szerepet nő játssza majd. Egy indiai táncest keretében a Machbet elevenedik meg a színpadon - tette hozzá.


A tematikus fesztiválokat említve Gedeon József elmondta: a népművészetre fókuszáló Körösvölgyi Sokadalommal veszi kezdetét az évad, emellett a Shakespeare-, az Irodalmi Humor-, a Jazz- és a Blues Fesztivált is megrendezik. Augusztus 7-én és 8-án egy repríz előadással, az egykor Sík Ferenc által rendezett My Fair Lady felújításával zárul az 52. évad. Gedeon József az MTI kérdésére elmondta: az eredetileg tervezettnél kevesebb forrásból kellett megszervezniük a programsorozatot, de emiatt egyetlen előadást sem mondtak le. Kifejtette: az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán 50 millió forintot nyertek el, a Nemzeti Kulturális Alap pedig 6 millió forinttal támogatta a szervezést, emellett a gyulai önkormányzat biztosította a források mintegy negyedét.


A programok a www.gyulaivarszinhaz.hu oldalon tekinthetők meg.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

Színházport24 - Hírek -
VidékPénteken kezdődik a Gyulai Várszínház új évada
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon