Hirdetés

POSZT - Kiállítással emlékeznek Weöres Sándorra és Gobbi Hildára

Weöres Sándor költő és Gobbi Hilda színész előtt tisztelegnek a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT): a művészek munkásságáról szóló tárlatok pénteken nyíltak meg az emlékükre szervezett centenáriumi év keretében.


posztA Pécsi Nemzeti Színház előterében látható, Weöres Sándor színháza című kiállítás az alkotó színpadi műveinek színházi előadásait veszi számba, képekkel, színlapokkal, jelmezekkel, bábfigurákkal.


A tárlat mintegy harminc színházi archívum, továbbá az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárának összehangolt, közös munkájának eredményeként arra tesz kísérletet, hogy a költő kevéssé ismert alkotói énjét mutassa be negyvenkét magyarországi színházi előadás képanyagának felhasználásával.


Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a megnyitón hangsúlyozta: bár Weöres Sándorral nem találkozhatott, örül annak, hogy megélhette azt a pillanatot, amikor látta Kaszás Attilát a Holdbeli csónakos című Weöres-darab próbáján, hallhatta, hogy Bodrogi Gyula a televízióban arról beszél, őt mi vonzza Weöres Sándor színházában, és megélhette azt is, hogy a közigazgatási tárca magára vállalta a centenáriumi év megszervezését.


Bodrogi Gyula, a POSZT díszvendége, aki tíz évig játszotta Jégapó szerepét a Nemzeti Színház Holdbeli csónakos-előadásában, azt hangsúlyozta, hogy bár beszélni is lehet Weöres Sándorról, de "őt olvasni igazán jó".


Bertók László Kossuth-díjas költő Weöres Sándor pécsi kötődéséről szólva arra mutatott rá, hogy az alkotó magáénak tekintette a várost. Édesanyja pécsi volt, gyermekkorában gyakran megfordult a baranyai megyeszékhelyen, ahol később egyetemre is járt, és megjelent első verseskötete, majd számos műve.


Hozzáfűzte, hogy Weöres Sándor aktív részese volt a város kulturális életének, amely saját bevallása szerint "irodalmi felnőtté válásának" színtere volt.


A Gobbi Hilda centenáriumi év alkalmából a Művészetek és Irodalom Házában az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet ad ízelítőt a színésznő életművéből a Bajor Gizi Színészmúzeumban szeptemberben nyíló kiállítás anyagából.


A Pécsen a nyilvánosság elé tárt több mint nyolcvan fotó nagy része a népszerű művész kiemelkedő alakításainak pillanatait örökíti meg olyan nagyságok társaságában, mint Várkonyi Zoltán, Kállai Ferenc, Sinkovits Imre, Feleki Kamill és - mások mellett - Végvári Tamás. A tárlat kisebb része szól Gobbi Hilda gyermek- és fiatalkori éveiről, valamint más, színházon kívüli tevékenységeiről.

Forrás:MTI/SZÍNHÁZPORT24

 

Színházport24 - Hírek -
VidékPOSZT - Kiállítással emlékeznek Weöres Sándorra és Gobbi Hildára
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon