Hirdetés

Premierre készül a Magyar Nemzeti Balett

Új produkcióval jelentkezik a Magyar Nemzeti Balett az Erkel Színházban: az Etűdök című darabot március 22-én, az együttes Modern+1 című estjén láthatja először a közönség, két modern, de bizonyos értelemben máris klasszikusnak számító Jirí Kylián-koreográfia, a Petite Mort és a Hat tánc kíséretében.


balet

 


Harald Lander Etűdök című egyfelvonásos darabját mérceként tartja számon a nemzetközi balettélet. A dán koreográfus patikamérlegen adagolta benne a klasszikus technika minden elemét, színrevitele így a társulat felkészültségének, rátermettségének és a táncosok magas szintű technikai tudásának bizonyítéka - olvasható a Magyar Állami Operaház által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben.


A Czerny-zongoraetűdök zenekarra hangszerelt változatára Lander 1948-ban komponált táncetűdöt. A kompozíciót a Dán Királyi Balett mutatta be, a magyar közönség 1962-ben láthatta először az Erkel Színházban a Festival Ballet előadásában.


Az Etűdök úgy is felfogható, mint egy balettóra, amelyen a táncosok bemutatják a különböző nehézségű ugrásokat, forgásokat, a spicctechnika specialitásait és a pas de deux-ket. Mindezt pergő és feszesen szerkesztett keretben, épp úgy, ahogyan a zongoristák végzik a Czerny-gyakorlatokat. A cél a technikacsiszolás, a legegyszerűbb gyakorlatoktól a magas fokú virtuozitásig - olvasható a dokumentumban.


Az Etűdök betanító balettmestere, Johnny Eliasen ünnepelt, elismert szakember, aki utazó nagykövetként a világ számos társulatánál betanította a koreográfiát. Mellette a darab jogörököse, Lise Lander segíti a színpadra állítást. A kompozíció nemcsak a Nemzeti Balett szólistái számára nagy feladat, hanem a karnak is - hangsúlyozza a közlemény, amely kiemeli, hogy a darab repertoárra vétele emeli az együttes színvonalát, formában tartja és fejleszti a táncosok klasszikus tudását, éppen ezért cél, hogy minél több szólista szerepeljen benne.


Az Etűdök mára több ezer előadást ért meg világszerte, a budapesti bemutató egyszerre hatalmas lehetőség a társulat szólistáinak, és élvezetes, látványos szórakozás a közönségnek. A klasszikus elemekre épülő Lander-darab előtt két modern, de bizonyos értelemben máris klasszikusnak számító Jirí Kylián-koreográfiát, a Petite Mort és a Hat tánc című darabokat láthatja az Erkel közönsége. A Petite Mortban többek között színpadra lép Liebich Roland is, a Magyar Nemzeti Balett március 14-én Harangozó Gyula-díjjal kitüntetett magántáncosa.


A március 22-ei bemutatót követően a Modern+1 című estet további öt alkalommal tűzi műsorára az intézmény.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

Színházport24 - Hírek -
TáncPremierre készül a Magyar Nemzeti Balett
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon