Hirdetés

Előadás címe: Scapin, a szemfényvesztő

Rendező:
Szereplők:

Scapin, a furfangos szolga a fergetegesen pergő cselekmények motorja. Az emberek gyarlóságát hamar felméri, és azok által kénye-kedve szerint irányítja őket. A világhírű román rendező, Silviu Purcărete ajánlotta a Scapin, a szemfényvesztő (Scapin furfangjai) című vígjátékot a debreceni társulatnak.
Purcărete szerint Molière reneszánsz műve ízig-vérig modern vígjáték, amely akár napjainkban is játszódhat. Két fiatalember keresi a boldogságot. Az apák szerint azonban nem jó helyen. A fiúk Scapinhez fordulnak segítségért. Az öregek meg- és legyőzéséhez a furfangok mesterének minden találékonyságára szükségük van...
Molière nemcsak író volt, hanem teljességre törekvő színházi ember: színész, rendező, színigazgató és szerző, aki saját korának alakjaiból örök típusokat formált. Teremtő képzeletének különleges érzékenysége folytán művészete időtlenné és egyetemessé vált. Kortársainak tanúsága szerint a Molière nevű komédiás „nem nevetett, csak nevettetett". Hiába akart tragikus színész, tragédiaszerző lenni, alkotói ösztöne „akarata ellenére" a modern komédia megteremtőjévé tette.
A betegséggel küzdő Molière sziporkázóan szellemes és mesterien szerkesztett bohózata a Scapin furfangjai. Scapin brillírozása a vígjátékíró mester utolsó nagy kalandja, egy nagy művész kreativitásának egyik utolsó tűzijátéka.

Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon