Hirdetés

Színészhallgatók is bemutatkozhatnak az idei DESZKA Fesztiválon Debrecenben

Újdonságként egy külön programban színészhallgatók is bemutatkozhatnak a kortárs magyar drámákat felvonultató DESZKA Fesztiválon, amelyet tizedik alkalommal rendez meg márciusban a 150. jubileumi évadát ünneplő debreceni Csokonai Nemzeti Színház.


debrecen_csokonai_szinhaz

 


Ráckevei Anna, a színház igazgatója a fesztiválról tartott keddi debreceni sajtótájékoztatón elmondta, hogy idén a DESZKA felnőtt programjában 17 előadást tartanak, a GÖRDESZKA programban 7 gyermek- és ifjúsági előadás lesz, és most először megrendezik az UGRÓDESZKA programot is, amelyben a budapesti, a kaposvári és a marosvásárhelyi egyetemek végzős színészosztályai mutatják be vizsgaelőadásaikat.


Az idei fesztiválra az egész Kárpát-medencéből válogattak előadásokat: a tizenhárom vidéki és tíz fővárosi produkció mellé a repertoárba négy erdélyi, illetve partiumi, és egy-egy felvidéki, valamint délvidéki előadás is bekerült - tette hozzá Ráckevei Anna. Gemza Péter, a Csokonai Nemzeti Színház művészeti vezetője elmondta, hogy több mint száz előadásból választották ki a fesztivál programját. Mint kiemelte, a meghívott darabok minden eddiginél intenzívebben reagálnak jelen világunkra, a közéleti, társadalmi történésekre.


Több alkotás a menekültválság, a kivándorlás problematikájával foglalkozik, de láthatja majd a közönség az olaszliszkai tragédiát feldolgozó Borbély Szilád-drámát vagy a Tar Sándor novelláiból készült, a reménytelen, kiúttalan világot, a rendszerváltás veszteseinek életét bemutató, A te országod című előadást is. Debrecenbe érkezik Spiró György új darabja, a Helló, dr. Mengele! is, amelyet tavaly az évad legjobb magyar drámájának választott a Színházi Dramaturgok Céhe - hangsúlyozta Gemza Péter.


Kiemelte, hogy az idén is megtartják azokat a szakmai háttérbeszélgetéseket az alkotókkal, amelyek az elmúlt években a DESZKA Fesztivál "lelkévé" váltak. Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere felidézte, hogy a város egy évtizede "mélyen elköteleződött" a kortárs magyar dráma seregszemléje mellett, a DESZKA keretében több mint 200 előadást láthatott a közönség az elmúlt tíz évben.


Utalt arra, hogy szeretnék, ha a hamarosan elkészülő Latinovits színház "a Kárpát-medence kulturális bölcsője" lenne, aminek szerinte "jó előképe" a határon túli társulatok előadásait is bemutató DESZKA Fesztivál. Komolay Szabolcs reményét fejezte ki, hogy ha Debrecennek sikerül elnyernie az Európa Kulturális Fővárosa címet, akkor 2023-ban a DESZKA Fesztivál is hozzájárulhat majd ahhoz, hogy ország-világ megismerhesse a város kulturális életét, kulturális értékeit.


Az idei fesztivál 30 millió forintot meghaladó költségvetéséhez a város mellett a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Művészeti Akadémia is hozzájárult - tette hozzá Komolay Szabolcs. A X. DESZKA Fesztivál Máthé András Álomkergetők című színházifotó-kiállításával nyílik meg március 18-án. A jegyértékesítés február 24-én szerdán kezdődik, a legolcsóbb jegy 850, a legdrágább 4500 forintba kerül - hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

Színházport24 - Hírek -
VidékSzínészhallgatók is bemutatkozhatnak az idei DESZKA Fesztiválon Debrecenben
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon