Hirdetés

Telt ház előtt tartották Mága Zoltán hatodik újévi koncertjét

Hatodik alkalommal is teltház, 13 ezer fős közönség előtt ünnepelte az újesztendőt sztárvendégeivel Mága Zoltán hegedűművész szerdán este a Papp László Budapest Sportarénában, a Kárpát-medence legnagyobb újévi koncertjén, amelyet az "Egybeforrt magyarság" mottóval tartottak.


MĂĄga ZoltĂĄn 1

 


A grandiózus eseményen több mint ötszáz előadó, a Kárpát-medence egyesített kórusai, sztárvendégek, kiváló hazai művészek, a rendvédelmi szervek zenekarai, neves táncosok léptek fel. A rendezvényen először hallhatta az Aréna közönsége a Dubrovay László zeneszerző által újrakomponált Szózatot a 170 fős Kárpát-medencei egyesített magyar kórus és a gálaest szólistáinak előadásában.


A sztárvendégek közül Julia Novikova orosz szoprán, az európai és amerikai operaszínpadok csillaga Gounod Rómeó és Júlia című operájából Júlia áriáját és Arditi A csók című darabját énekelte, míg a bécsi Staatsoper neves tenoristája, Andreas Schager Puccini Turandot című operájából Kalaf herceg áriáját adta elő. Kiss B. Atilla, az Operaház szólistája Puccini Toscájából a Levéláriával lépett a közönség elé.


A gálaest repertoárját úgy állították össze, hogy abban mindenki megtalálja a számára kedves dalokat, dallamokat. Az opera mellett volt operett, cigányzene és popzene, népdal és virtuóz hegedűjáték, ez utóbbiban Mága Zoltán mellett Szenthelyi Miklós is megcsillogtatta tudását.


A Budapesti Operettszínház művészei közül fellépett Frankó Tünde, Oszvald Marika, Dancs Annamari, Kerényi Miklós Máté. A hazai popkultúra jeles képviselői, Zsédenyi Adrienn, Oláh Gergő és Szekeres Adrien is színpadra léptek. Mága Jennifer a One night only című slágert énekelte, Nyári Károly és két lánya, Nyári Edit és Nyári Alíz Cserháti Zsuzsa egy kedvelt dalát adták elő.


A kirekesztés és gyűlöletkeltés elleni fellépést szívügyének tekintő hegedűvirtuóz ezúttal a zene erejével hívta fel a figyelmet a 2014-es Magyar Holokauszt Emlékév keretében a magyarországi vészkorszak 70. évfordulójára. Mága és Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész a Schindler listája című film betétdalával hajtott fejet az áldozatok előtt.


Lélekben együtt ünnepelt a világ magyarsága, amikor a két legszebb népdalunkat énekelte tizenháromezer ember a horvátországi Eszéki Népkör Bárdos Lajos Vegyeskarral, a beregszászi református gyülekezet kórusával, a Partiumi Keresztény Egyetem Vegyeskarával, a Kodály Zoltán Daloskörrel, az ELTE Bartók Béla Énekkarral és a Budapesti Ifjúsági Kórussal - hangsúlyozza a szervezők csütörtöki közleménye.


"Szerettem volna emocionálisan egybeforrasztani a magyarságot. A teljes Kárpát-medencét, így a Vajdaságot, Felvidéket, Erdélyt és Magyarországot képviselve, összetartozásunkat kifejezve egy egyesített kórus előadásával a szív és a lélek hídjain forrhatott egybe magyarságunk" - fogalmazott Mága Zoltán. A koncerten a művész virtuóz hegedűjátékkal bizonyította, hogy a cigányzene az egyetemes magyar kultúra, és a világörökség része, s a Roma Hungaricum Zenekarral közösen a Pacsirtával is elkápráztatta a közönséget.


"Egész zenei pályafutásomat meghatározta az a küldetéstudat, hogy a világ minden táján képviseljem a magyar kulturális tradíciókat, és erősítsem a magyarságról kialakult pozitív képet" - idézte az előadóművészt az esemény kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-hez eljuttatott közleményben. A koncerten bejelentették, hogy az újévi gálasorozat jövőre is folytatódik.


Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24
MTI Fotó: Kovács Attila

 

 

Színházport24 - Hírek -
ZeneTelt ház előtt tartották Mága Zoltán hatodik újévi koncertjét
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon