Hirdetés

Több mint 25 ezren látták a Szegedi Kortárs Balett előadásait

Több mint 25 ezer néző volt kíváncsi a most záruló évadban a Szegedi Kortárs Balett előadásaira - mondta el az évadzáró szegedi sajtótájékoztatón a társulat művészeti vezetője.


szegedi kortars balett

 


Juronics Tamás felidézte, hogy a tizenhárom állandó taggal dolgozó társulatnak továbbra is a Carmina Burana a legnépszerűbb produkciója, amelyet tizenhárom éve játszanak és idén is kilenc alkalommal láthatta a darabot a közönség. Tovább játszották a Stabat Matert és a közönség hat alkalommal láthatta a IX. Szimfóniát is. A tavaly ősszel bemutatott Rítus is elnyerte a nézők elismerését, ebben az évadban több mint húsz alkalommal adták elő. Szintén sikeres lett az új, Mimikri/ Tavaszi áldozat című előadás, a pedig gyerekeknél továbbra is népszerű a tavaly készült Diótörő és a Hattyúk tava.


A tervek szerint a társulat június végén kezdi el próbálni a Szegedi Szabadtéri Játékokkal közös produkciót, a Háry Jánost, amelyet augusztus elején láthat a közönség a Tisza-parti városban. Emellett szintén ebben a hónapban megkezdik a következő előadás, a József-legenda próbáit, amelyet a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral közösen november közepén mutatnak be. A korai kezdés azért szükséges, mert a társulat októberben Mexikóban turnézik.


Pataki András, a társulat igazgatója az év eredményei között megemlítette a díjakat is. Juronics Tamás Seregi-díjat kapott, Csetényi Vencel a Magyar Táncművészek Szövetségének elismeréseként az év legjobb férfi táncosa lett kortárs kategóriában. Emellett Csányi Ágnes öltöztető Imre Zoltán-díjat kapott. A sikerek mellett Pataki András a nehézségekről is beszélt. Elmondta: a társulat azzal, hogy nem regisztrált nemzeti és kiemelt kategóriában, összességében jó döntést hozott, hiszen megőrizték a művészi szabadságot, viszont ez anyagi nehézségeket okozott.


Probléma, hogy a városi finanszírozást a Szegedi Nemzeti Színházon keresztül kapják, amely mostanra több mint húsz millió forinttal tartozik a társulatnak. A pénzt előbb utóbb mindig megkapják, de a késlekedés tervezési nehézséget okoz. Az anyagi gondokat az évadban számtalan produkcióban más előadóművészeti intézményekkel, szervezetekkel való együttműködés oldotta meg, de ez a jövőben továbbra is komoly feladat lesz. A vezető reményét fejezte ki, hogy a helyzet a jövőben kedvezően alakul majd.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

 

Színházport24 - Hírek -
TáncTöbb mint 25 ezren látták a Szegedi Kortárs Balett előadásait
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon