Hirdetés

Új darabbal érkezik a Közép-Európa Táncszínház a Trafóba

Kortárs káosz jelenik meg a színpadon Kun Attila és a Közép-Európa Táncszínház legújabb előadásában: a többek közt József Attila Szabad-ötletek jegyzéke című műve által inspirált, Tiszta föld című produkciót november 13-án és 14-én láthatják az érdeklődők a Trafó Kortárs Művészetek Házában.


trafo

 


Ellentétpárok feszülnek egymásnak, kettős világrend rajzolódik ki a produkcióban, amelynek zenéjét és képi világát is a kettősség határozza meg. Nem véletlen, hogy József Attila műve szolgált inspirációs forrásként a darabhoz, hiszen a 20. századot felforgató költő munkájában is jelentős szerepe van az összeegyeztethetetlenségnek - olvasható a Trafó által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.


Ezúttal táncosok nyúltak ehhez a rendkívüli anyaghoz, amelyből kiindulva saját gondolataikat és érzéseiket fejezik ki. A társulat táncművészei gyakran dolgoznak szöveggel: megszólalásaik során saját szellemi és fizikai határaikat feszegetik. Az előadásban központi helyet foglal el a Bethlen Téri Színház kertjének egy fája, amely szintén inspirációul szolgált a darab készítőinek. Ez a fa indította el a produkcióban megjelenő asszociatív gondolatmeneteket.


Az előadás ismertetője szerint a társulattal Natalia Iwaniec, hitelesített Gaga-oktató dolgozott együtt a próbafolyamat során, aminek köszönhetően a táncosok különleges mozgásvilággal gazdagodtak. A Gagában test és lélek nem határolódik el egymástól: a táncosok egyként kezelik fizikai és mentális részüket.


A nemzetközileg is nagy népszerűségnek örvendő mozgásformát az Ohad Naharin által alapított Batsheva Dance Company előadásaiból és a Naharin-tanítvány Sharon Eyal tavaly a Trafóban bemutatott Hause című koreográfiájából is ismerheti már a magyar közönség. A Tiszta föld című produkció nem tisztán Gaga, de a táncosok munkáját nagyban meghatározta ez az egyedülálló gondolkodásmód.


A Közép-Európa Táncszínház (KET) nagy figyelmet fordít a fiatal tehetségek felkarolására. Tavaly indította útjára átfogó oktatási programját (D.E.E.P. - Dance for Everyone Education program), amelynek keretei közt amatőrök és képzett táncosok többlépcsős képzésben fejleszthetik képességeiket. A több éve futó IKF (Ifjú Koreográfusok Fóruma) program fiatal koreográfusoknak nyújt professzionális alkotó közeget, a Fázisok előadássorozat a társulat tagjainak nyújt alkotófelületet a táncos-alkotóként való bemutatkozásra.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

Színházport24 - Hírek -
TáncÚj darabbal érkezik a Közép-Európa Táncszínház a Trafóba
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon