Hirdetés

Valaki jön majd - Az évad utolsó bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban

Az idei évad utolsó premierjeként Jon Fosse Valaki jön majd című darabját mutatja be a Rózsavölgyi Szalon csütörtökön.


Rózsavölgyi Szalon

 


Jon Fosse, az új Ibsenként is emlegetett norvég író színdarabja, a Valaki jön majd magyarországi premierjét csütörtök este fél 8-kor láthatja a közönség - olvasható a Rózsavölgyi Szalon MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írják, Jon Fosse az ezredforduló környékén vált Európa-szerte ismertté, és bár első színműve, az 1993-as Valaki jön majd mind a mai napig az egyik legtöbbet játszott darabja, Magyarországon csak 2012-ben jelent meg kötetben, színpadon pedig most láthatja először a hazai közönség.


A darabot Domsa Zsófi fordításában mutatják be. A Léner András rendezésében látható előadásban Balikó Tamás, Rák Kati és Dányi Krisztián szerepel. A díszlet és a jelmez Kovács Yvette, a zene Pacher Gréti munkája, a koreográfiát Zsíros Linda készítette.


A darab ismertetője szerint a Nő és a Férfi megérkeznek a magányos házhoz, hogy maguk mögött hagyják a várost, az embereket. A főhősök valami elől, feltehetően a külvilág elől menekülnek, amelyben nem tudják a saját életüket élni. Hogy ez a külvilág miatt, vagy a bennük rejlő démonok miatt van így, és mi lehet az, ami két embert elválaszt egymástól - ezekre a kérdésekre keresik a választ - idézi az ajánló Léner András rendezőt, aki szerint nagyon intenzív színészi játékra van szükség a bonyolult darab előadásához.


Mint Balikó Tamás az ismertetőben fogalmaz, jól megírt, rejtélyes, rejtelmes darabról van szó. Olyan, mint egy matek példa: rengeteg ismeretlent rejt, de sugárzik belőle a tudatosság. Meglepő a szerkesztése, nagyon kevés szót használ, azt variálja, de nem ujjgyakorlatként, írói trükként, hanem sűrűn és belülről fakadóan. Rák Kati szerint a darabban mindenki a saját életére ismer. Számára a próbafolyamat alatt az jelentett feladatot, hogy a saját életét meghatározó élményeit átalakítsa, rávetítse a darabban megjelenő helyzetekre.

 

Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

 

Színházport24 - Hírek -
BudapestValaki jön majd - Az évad utolsó bemutatója a Rózsavölgyi Szalonban
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon