Hirdetés

Vidnyánszky Attila: a rendszerváltás óta nem csökkent színházak nézőszáma

Évente 5-5,5 millió színházjegyet adnak el, ami azt jelenti, hogy a rendszerváltás óta a legkevesebb nézőt vesztő művészeti ág a színház - mondta el Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke hétfőn Kecskeméten a társaság közgyűlésének szünetében tartott sajtótájékoztatón.


magyarteatrumitarsasagkozgyulese

 

MTI Fotó: Ujvári Sándor

 


A Nemzeti Színház igazgatója hangsúlyozta, hogy csaknem annyian járnak színházba ma is, mint 25 évvel korábban. A magyar az egyik legtöbbet színházba járó ember a világon - tette hozzá. Vidnyánszky Attila utalt arra: különösen az utóbbi 2-3 évben tapasztalják folyamatosan, hogy emelkedik a nézők száma. A teátrumi társaság elnöke fontosnak nevezte, hogy a magyar színházi élet minden területéről legyen képviselet a teátrumi társaságban.


Közölte, hogy az 50 tagot számláló szervezet újabb hét taggal bővült, amelyeket egyhangú szavazással vettek fel a kecskeméti Katona József Színházban tartott közgyűlés délelőtti ülésén. Új tag lett a 90 Decibel Project, a Honvéd Táncegyüttes, a Magyar Népmese Színház, a Váci Dunakanyar Színház, az Újszínház, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház és a kaposvári Csiki Gergely Színház.


Vidnyánszky Attila két kérdéskört emelt ki a tanácskozás délelőtti programjából: a fogyatékkal vagy ahogy ők nevezték, a kihívással élő emberek színházba jutásáról való gondoskodást, valamint azt, hogy szövetkezni szeretnének az újrainduló tévéfilmgyártás apropóján.

 

magyarteatrumitarsasagkozgyulese1

 

MTI Fotó: Ujvári Sándor

 


Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója elmondta, hogy a teátrumi társasággal kötött stratégiai megállapodás keretében öt megyében indítanak el egy fél évig tartó mintaprojektet, amelynek keretében amatőr színjátszó csoportokat támogatnak.


Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára beszámolt arról, hogy egy 13 pontból álló javaslatot fogadtak el, amelyet el fognak juttatni a kulturális államtitkársághoz. Ebben többek között azt javasolják, hogy minden magyar köznevelésben tanuló diák évente egyszer jusson el színházba, amelyet az államnak támogatni kellene. Fontosnak nevezte azt a javaslatukat is, hogy a jövőben kulturális területen is lehessen végezni közmunkát.


Forrás: MTI/SZÍNHÁZPORT24

Színházport24 - Hírek -
VidékVidnyánszky Attila: a rendszerváltás óta nem csökkent színházak nézőszáma
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon