Hirdetés

Világot járt magyarok a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Világszerte kedvelt magyar zenekarok, együttesek, a hazai kultúra nemzetközi híre iránt elkötelezett szólisták - a főváros nevezetes koncerttermeiben. Ha az április 8. és 24. között 36. alkalommal megrendezendő Budapesti Tavaszi Fesztiválról van szó, a megszokott programnak gondolhatnánk fellépésüket, azonban ennél sokkal érdekesebbet ígér a műsor: Kim Kashkashian és a Budapesti Fesztiválzenekar Bartók Béla utolsó versenyművét, a Nemzeti Filharmonikusok Rachmaninov első, koncertpódiumon ritkán hallható operáját játssza. A Ránki-Klukon zongorista házaspár a 150 éve született Erik Satie művészetének szenteli estjét, az Európa-szerte kedvelt Kodály Vonósnégyes alma materének színpadán teszi tiszteletét egy izgalmasnak ígérkező koncert erejéig, a Pécsi Balett pedig egy közel harmincéves álmot vált valóra a Faust, az elkárhozott című balett bemutatójával.


btf-logo-hu-2016


A fesztivál április 8-i nyitókoncertjén a Budapesti Fesztivál vendégeként olyan művészt üdvözölhetünk a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, aki ezernyi szállal kötődik a magyar kultúrához. Az örmény származású brácsaművész, Kim Kashkashian mesterei között tartja számon Kurtág Györgyöt és Rados Ferencet, és elhivatott tolmácsolója a 20. századi új zenének. Ezen belül is rendkívül sokat tett a mélyhegedűre szerző magyar komponisták népszerűsítéséért: művet mutatott be Eötvös Pétertől, 2013-ban pedig Ligeti és Kurtág munkáiból összeállított lemezével nyert Grammy-díjat. Játékával Bartók Béla utolsó, befejezetlen - ám a szerző által lényegében elkészültnek nyilvánított - művét, a Brácsaversenyt a tanítvány, Serly Tibor eredeti rekonstrukciójában hallhatjuk. A koncert második részében az elcsendesített fényű hangversenyteremben Czakó Zsolt látványjátéka ad újszerű keretet John Adams pszichedelikus és meghökkentő képzetekben is bővelkedő, Harmonielehre című munkájának.

 

A Nemzeti Filharmonikusok április 12-i koncertjének csillaga, az izraeli származású Shai Wosner már fiatalon beoltatott a magyar zenével, egyik mestere ugyanis a magyar származású zeneszerző, André Hajdu volt. A világ talán legismertebb zeneművészeti iskolájából, a Juilliardból indult a pályafutása, amely során olyan világhírű együttesekkel lépett fel, mint a Chicagói Szimfonikus Zenekar, a Clevelandi Szimfonikusok vagy a Bécsi Filharmonikus Zenekar. 2013-ban Jelek, játékok, üzenetek címmel Bartók, Kurtág és Janáček műveiből készített lemezfelvételt. Nagy sikerű, Jennifer Koh hegedűművésszel közös sorozatát, a Bridge to Beethovent a 2015/2016-os koncertszezonban is folytatja, nem meglepő tehát, hogy a fesztiválon is Beethoven III. zongoraversenyének szólistájaként hallható. A koncert második felében Rachmaninov fiatalkori, egyfelvonásos operája, az Aleko csendül fel a szerző munkásságát alaposan ismerő Kocsis Zoltán vezényletével. Az opera a cigányság és a Besszarábiában élő oroszok kapcsolatáról szól Puskin verses elbeszélése, a Cigányok nyomán. (Ez utóbbi mű hatására született a Carmen is, hiszen a Puskin-mű egyfajta előképnek tekinthető Prosper Mérimée novellájához, amely Bizet-t komponálásra ihlette.) Az Aleko címszerepét napjaink egyik legkeresettebb orosz basszistája, Dmitrij Uljanov kelti életre.

 

Az április 15-i koncertnek számos kiemelkedő szereplője van: az egyik maga Erik Satie, a huszadik század egyik legérdekesebb alkotója, akinek életműve - az egyre szaporodó popkulturális feldolgozásoknak köszönhetően - évtizedek óta reneszánszát éli. A 150 éve született „nagy melankolikus" művei olyan elmélyültséget és rugalmas látásmódot kívánnak, amivel a pianistaduóként mindenkinél több hazai elismeréssel bíró - dupla Kossuth-díjas és kettős Liszt-díjas - Klukon Edit és Ránki Dezső bizonyosan rendelkezik. Ha mindez nem lenne elég meggyőző, a koncert figyelemre méltó szereplője a nem szokványos terepnek tekinthető többzongorás műfaj is, ráadásul a stílus egyik legkiválóbb hazai művelője, Dukay Barnabás zeneszerző is „tiszteletét teszi" az esten egy Satie-átiratán keresztül.

 

A nemzetközi hírű Kodály Vonósnégyes hanglemezre vette többek között Haydn, Beethoven és Schubert összes kvartettjét, a felvételek kedvező nemzetközi sajtóvisszhangot váltottak ki. Az április 21-i koncerten a vonósnégyes elsőrangú vendégművészekkel együtt lép a Zeneakadémia színpadára: a Berlini Filharmonikusok első fúvósaival, Wenzel Fuchs klarinétművésszel és Andrej Žust kürtművésszel, a szintén Németországban fellépő és tanító Bogányi Bence fagottművésszel, valamint Fejérvári Zsolttal, a Budapesti Fesztiválzenekar nagybőgőművészével.

 

Liszt inspirálta a nemzetközi zenei életben elektronikus zenei munkásságáról is ismert Stockhausen-tanítvány, Dubrovay László szerzeményét Faust, az elkárhozott címmel. A küzdve-vívódva kutató jellem, Faust alakja a zeneirodalomban is visszatérő téma: Liszt Faust-szimfóniája, Boito Mefistofele és Busoni Doktor Faust című operája kitűnő példa erre. Dubrovay 1987-ben komponálta meg balettjét, amelyet eddig csak négy zenekari szvit formájában lehetett hallani. A zenei színgazdagsággal és újszerű hangeffektusokkal kísérletező szerző ebbe a művébe a kortárs zenei eszköztár minden általa használt elemét belesűrítette. Közel harminc év után a tavaszi fesztiválon valósul meg a komponista eredeti elképzelése: először láthatja a közönség színpadon a táncjátékot az idén 55 éves jubileumát ünneplő Pécsi Balett művészeivel, Vincze Balázs koreográfiájával. Az előadáson közreműködő Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekart Záborszky Kálmán fogja vezényelni.

 

Budapesti Fesztiválzenekar - a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje

2016. április 8.
Müpa - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködik: Kim Kashkashian - brácsa
Látvány: Czakó Zsolt
Vezényel: David Robertson

Műsor:
Liszt: II. magyar rapszódia
Bartók: Brácsaverseny, Sz. 120, BB 128
John Adams: Harmonielehre

 

Beethoven és Rachmaninov a Nemzeti Filharmonikusokkal

2016. április 12.
Müpa - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködik:
Shai Wosner - zongora, Dimitrij Uljanov (Aleko), Alekszander Mihajlov (Egy fiatal cigány), Karine Babajanyan (Zemfira), Alekszander Roszlavecs (Zemfira apja), Lehőcz Andrea (Öreg cigányasszony) - ének, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Vezényel:
Kocsis Zoltán

Műsor:
Beethoven: III. (c-moll) zongoraverseny, op. 37
Rachmaninov: Aleko - koncertszerű előadás

 

Ránki Dezső és Klukon Edit zongorakoncertje a 150 éve született Erik Satie tiszteletére

2016. április 15.
Pesti Vigadó - Díszterem

Műsor:
Satie-Dukay Barnabás: Deuxième pièce du Nazaréen (A Názáreti második darabja) - hangszeres responsorium két zongorára
Satie: Aperçus désagréables (Kellemetlen pillantások) - zongorára, négy kézre
Satie: En habit de cheval (Lovaglóruhában) - zongorára, négy kézre
Satie: Trois petites pièces montées (Három apró töltött darab) - zongorára, négy kézre
Satie: Trois morceaux en forme de poire (Három darab körte formában) - zongorára, négy kézre
Satie: Socrate (Szókratész) - szimfonikus dráma, John Cage kétzongorás átirata

 

A Kodály Vonósnégyes és vendégei
http://btf.hu/program?id=74804
2016. április 21.
Zeneakadémia - Nagyterem

Közreműködik:
Fejérvári Zsolt - nagybőgő, Wenzel Fuchs - klarinét, Bogányi Bence - fagott, Andrej Žust - kürt
A vonósnégyes tagjai:
Falvay Attila, Bangó Ferenc - hegedű, Fejérvári János - brácsa, Éder György - cselló

Műsor:
Richard Strauss: Till Eulenspiegel - egy kicsit máshogy!
Mozart-Tarkmann: Per questa bella mano
Smetana: E-moll vonósnégyes
Schubert: F-dúr oktett, D. 803

 

Dubrovay László: Faust, az elkárhozott - bemutató

2016. április 22., 19.30
Müpa - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködik: Pécsi Balett, Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar
Díszlet, jelmez: Molnár Zsuzsa
Koreográfia: Vincze Balázs
Vezényel: Záborszky Kálmán

 

Forrás: BTF/SZÍNHÁZPORT24

 

Színházport24 - Hírek -
BudapestVilágot járt magyarok a Budapesti Tavaszi Fesztiválon
Hirdetés

Videó galéria

logo Kövessen minket! rss google twitter_ikon facebook youtube_ikon